Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Skidtopp kan bli ny SOK-bas

Mats Årjes.
Mats Årjes. Other: Carl Sandin/Bildbyrån

Mats Årjes pekas ut som ny ordförande i Sveriges olympiska kommitté och Svenska skidförbundets ordförande är inte ointresserad.

– Nu är det viktigt att valberedningen får göra sitt jobb i lugn och ro, säger Årjes.

Veckan före OS i Pyeongchang meddelade Hans Vestberg att han hoppar av uppdraget som SOK-ordförande efter bara två år.

Ersättaren kan mycket väl ha landat i OS-staden. Flera stora idrottsförbund, både från sommar- och vinteridrott, vill se Mats Årjes bli vald vid SOK:s årsmöte i april. 50-årige Årjes, som i tio år varit ordförande i Svenska skidförbundet, betonar att det är viktigt att valberedningen får göra sitt jobb i lugn och ro.

– Är det så att de har en uppfattning som de vill att jag ska lyssna på kommer jag att göra det, säger Årjes, på plats i Pyeongchang sedan i söndags.

I förra veckan gick valberedningen ut i ett brev till specialidrottsförbunden och ville ha förslag på namn. Årjes berättar att han fört informella samtal med några förbundsrepresentanter men betonar att han inte har fått någon formell förfrågan.

Sedan 15 år tillbaka är Årjes koncernchef för börsnoterade Skistar, som driver en lång rad av landets skidanläggningar. Vid sidan av ordförandeuppdraget i Skidförbundet sitter han också med i Internationella skidförbundets (Fis) styre.

Flera källor som DN talat med pekar på att Årjes med sin långa erfarenhet och med en fot i idrotten och en i näringslivet är som klippt och skuren för rollen att leda SOK. Att samtidigt vara ordförande för Skidförbundet blir svårt, men Årjes mandat som skidbas går ut i år.

Han säger att han tycker att Hans Vestberg agerat professionellt när han meddelade att han på grund av sitt arbete i USA inte kan ägna den tid han behöver åt SOK-jobbet.

– Det här är ett viktigt jobb och nu är det viktigt att man får en långsiktig lösning, säger Årjes och tänker bland annat på att Sverige arbetar med en ansökan om att arrangera vinter-OS i Stockholm 2026 – en idé som han ställer sig positiv till.

– Jag är inspirerad av tanken att arrangera ett olympiskt spel i Sverige. Vi arrangerade skid-VM i Falun 2015 och arrangerar alpina VM i Åre 2019. Sverige är bra på att organisera mästerskap och IOK:s nya direktiv i Agenda 2020 talar inte direkt emot oss, säger Årjes.

Valberedningen väntas lägga fram sitt förslag i slutet av mars. 

Ordföranden Walter Rönmark säger att man just nu sonderar terrängen och att det troliga är att några namn ”utifrån” föreslås, men att det också skulle kunna bli tal om att någon från dagens styrelse tar steget upp som ordförande. 

Eftersom Hans Vestberg i fjol valdes på fyra år handlar det vid årsmötet om ett fyllnadsval på tre år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.