Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skidtoppen-rullskidlopp-kan-leda-till-blodbad/

Sport

Skidtoppen: Rullskidlopp kan leda till blodbad

Damernas jaktstart i Toppidrettsveka 2018. Foto: Ned Alley/NTB

Fis-toppen Vegard Ulvang skräder inte orden när han kritiserar utvecklingen av rullskidlopp i hemlandet Norge. I en intervju med NRK varnar han för ”blodbad” och tycker att åkarna ska diskutera sin medverkan med tanke på säkerheten ”om de vill överleva i framtiden”.

Längdskidsäsongen närmar sig. Under sommaren tränar åkarna på rullskidor och många har deltagit i tävlingar. Flera norska stjärnor kallar nu loppen ”livsfarliga” och vill se en förändring. 

Ett aktuellt exempel från sommaren är när svenska Frida Karlsson var nära en allvarlig olycka i den stora tävlingen Toppidrettsveka då arrangörerna tillhandahöll defekta skidor.

Läs mer: Frida Karlsson i krasch: ”Jag blev förbannad” 

Vegard Ulvang, ordförande i Internationella skidförbundets (Fis) längdkommitté, deltog själv i årets Toppidrettsveka. Han ser mycket allvarligt på Karlssons olycka. Han förväntar sig att producenter tar bort produkter som inte håller måttet från marknaden, vilket skedde efter svenskans fall.

Men framför allt är Fis-toppen oroad över utvecklingen av rullskidlopp i stort. I intervjun med NRK säger han att deltagarna har blivit för många, hastigheten för hög och en del sträckor för farliga.

Under Toppidrettsveka uppmättes hastigheter på uppemot 70 kilometer i timmen.

– Även med rullskidor som fungerar, du kan ju se framför dig vilket blodbad du får vid ett fall. Men om utrustningen dessutom fallerar, då blir det illa, säger Ulvang. 

Han tycker att säkerheten måste diskuteras, mellan arrangörer, tränare och utövare. Bör man fundera på vilka hjul som används, för att minska farterna, till exempel. Och tänka olika vid torr och våt asfalt.

– Ett otäckt fall kan förstöra en åkares hela vinter. De behöver fundera på det här om de vill överleva i framtiden.

Vegard Ulvang får medhåll av flera av de norska stjärnorna och tränarna. Emil Iversen tror att det bara är en fråga om tid innan vi får se en allvarlig olycka. Han säger till NRK att han tog det medvetet lugnt och lät bli att chansa under Toppidrettsveka.

– I värsta fall kan du förstöra ditt liv, jag tycker att det har gått för långt. En del lopp är livsfarliga, säger skidstjärnan.

Sindre Bjørnestad Skar gör en liknelse med cykelsporten.

– Det är riktigt coolt tills det går åt helvete. Det har eskalerat mycket de senaste åren.

Didrik Tønseth säger att det ibland handlar om tillfälligheter bakom att det går bra i de flesta lopp. Johannes Høsflot Klæbo ser dock inte de stora problemen med rullskidloppen. Enligt honom är de flesta åkare väldigt rutinerade och tar inte större chanser än de behärskar.

Harald Fladseth, chef för Toppidrettsveka, säger till NRK att säkerheten är högsta prioritet för dem men att han gärna sätter sig ner och diskuterar säkerhet med både tränare och tävlande.