Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Skidvännerna startar insamling för Anna Holmlund

”Åka skidor. Du och jag”, säger Anna Holmlund i ett försök att förbereda pappa Lars på vad hon har för planer för vintern. Hon säger att hon tränar för att kunna åka skidor igen.
”Åka skidor. Du och jag”, säger Anna Holmlund i ett försök att förbereda pappa Lars på vad hon har för planer för vintern. Hon säger att hon tränar för att kunna åka skidor igen. Other: Jonas Lindkvist

Anna Holmlund har gjort sitt första offentliga framträdande efter sin svåra olycka.

Nu startar hennes skidvänner, med sportchefen Joar Båtelson och tidigare sportchefen Tommy Eliasson Winter i spetsen, en insamling för att hjälpa skicrosstjärnan.

– Anna är i första hand en väldigt god vän till mig. Det handlar om att ta hand om varandra, säger Eliasson Winter.

OS-trean och flerfaldiga världscupvinnaren Anna Holmlund har startat ett nytt liv.

Efter den allvarliga kraschen i Italien i fjol, där skicrossåkaren drabbades av en svår hjärnskada, har hon bytt sjukhusmiljö mot en lägenhet hemma i Sundsvall.

– På julafton ska jag kunna gå, sade 30-åringen i veckan till DN.

På lördagen gjorde hon sitt första offentliga framträdande sedan olyckan när hon invigde en skidanläggning på Alnö.

I samband med detta berättade skicrosslandslagets sportchef Joar Båtelson och tidigare sportchefen Tommy Eliasson Winter, i dag alpinchef, för DN om en nystartad satsning som ska stötta Holmlund.

Även Anna Holmlunds föräldrar står bakom projektet, som lanseras senare denna månad.

Det handlar inte bara om att hjälpa Anna i dag utan också om vad som händer om 20, 30 eller 40 år.

Vad det handlar om är en insamling som riktar sig till idrottsorganisationer och sponsorer, vänner och privatpersoner.

– Vi försöker samla så många skidvänner som möjligt för att hjälpa Anna och våra roller skapar förstås möjligheter som vi inte hade haft annars, säger Båtelson.

– Vi vill hjälpa henne när hon inte kan tjäna pengarna själv. Det handlar om rehabilitering och extra hjälp, som inte täcks av det vanliga landstinget.

Länge var Tommy Eliasson Winter, ihop med Holmlund, skicrossens ansikte utåt i Sverige. Tillsammans har de sett sportens popularitet växa, inte minst sedan OS-entrén 2010.

– Anna är en del av min "förlängda" familj, säger Eliasson Winter och fortsätter:

– Det handlar inte bara om att hjälpa Anna i dag utan också om vad som händer om 20, 30 eller 40 år. Man får lite andra perspektiv. Pengarna ska göra att hon får en bättre livskvalitet.

Han tillägger skämtsamt:

– Behöver hon äta choklad varje frukost ska hon få göra det.

Svenska skidförbundet har redan beslutat att stödja Holmlund och Fis, det internationella skidförbundet, har hakat på.

– Jag har träffat Anna hela vägen sedan januari. Det händer mycket för varje möte, säger Eliasson Winter om stjärnans framsteg.

– Det är så svårt med hjärnan, det är inte samma sak som när man har en knäskada. Men om man jämför med hur det såg ut i januari-februari så är det här fantastiskt.