Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skjutglade-jvm-forwarden-man-maste-fortsatta-vaga/

Sport

Skjutglade JVM-forwarden: ”Man måste fortsätta våga”

Juniorkronornas Samuel Fagemo fortsatte skjuta i premiärmatchen. Då kom också till slut hans första JVM-mål. Foto: Erik Simander/TT

TRINEC. I årets junior-VM vilar ett stort ansvar på Juniorkronornas förstakedja Samuel Fagemo, Nils Höglander och David Gustafsson.

Ska mästerskapet bli en svensk framgångssaga måste de leverera.

– Vi har en bra kemi, säger Samuel Fagemo om sina kedjekompisar.

På lördag kväll ska trion visa vägen i den andra gruppspelsmatchen mot Schweiz.

– Det ska bli kul att möta Schweiz igen. Man vill ju ta revansch, säger Samuel Fagemo som för ett år sedan var med och förlorade JVM-kvartsfinalen mot Schweiz.

– Det var självklart tungt då, men nu är det nya förutsättningar.

Det är dagen efter premiärsegern i förlängningen mot Finland. På spelarnas schema stod under fredagen bland annat en timmes isträning i den lilla träningshallen i tjeckiska Trinec.

– Att vi lyckades vända mot Finland betyder mycket för självförtroendet. Den känslan tar vi med oss till matchen mot Schweiz, säger Fagemo när han efter träningen kommer till den mixade zonen.

Förra året fick Frölundaforwarden lämna JVM mållös. Den här gången bröt han måltorkan direkt.

I premiärmatchen mot Finland gjorde Samuel Fagemo det viktiga 2–2-målet som ledde fram till förlängningen där Sverige avgjorde.

Målet kom med fem minuter kvar av matchen. Det var egentligen inte Fagemos bästa målchans. Tidigare i matchen hade han skapat ett par betydligt vassare målchanser, men de gångerna hade pucken inte gått in.

– Så länge vi fortsätter att skapa vet vi att puckarna kommer att gå in. Det låter kanske klyschigt, men det är sant, säger Samuel som med sina tio skott var den svenske spelare som sköt flest under premiärmatchen.

Hur gör man för att behålla tron på att målen ska komma trots att de dröjer?

– Det är faktiskt inte speciellt svårt. Vi är en stabil grupp som litar på varandra, och den stöttningen gör att man fortsätter att både våga och tro.

I JVM i Trinec bildar Samuel Fagemo, Nils Höglander och David Gustafsson Juniorkronornas förstakedja.

I ett svenskt lag som har haft svårt att göra mål vilar ett tungt ansvar på den här trion. Det ansvaret tog de i premiärmatchen när förstakedjan gjorde två av Sveriges tre mål.

Hur skulle du beskriva dina två kedjekompisar?

– Nils Höglander vet väl de flesta rätt mycket om nu, säger en skrattande Samuel Fagemo och hänvisar naturligtvis till Höglanders ”Zorromål” i matchen mot Finland.

– Han är en väldigt skicklig forward som kan göra helt sjuka grejer. 

– Gustafsson är en stark och stabil center som ser spelet på ett bra sätt. Han kan skjuta pucken bra, men också ta det defensiva jobbet och på så sätt hjälpa mig och ”Nisse”.  

– Så det är med andra ord två riktigt bra killar som jag spelar med.

När DN ber Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén att beskriva Samuel Fagemo kallar han honom för en av lagets ledande spelare.

– Samuel spelade väldigt mycket mot Finland och han gjorde det bra. Han fick spela i alla moment, både powerplay och boxplay. Tidigare har vi inte använt honom och David (Gustafsson) i boxplay men det har varit för att spara dem. Vi visste att när vi ska spela mot de bästa lagen måste vi använda de bästa spelarna i alla moment, säger Tomas Montén.

Hur skulle du beskriva honom utanför isen?

– Han är social, lättsam och har alltid glimten i ögat och nära till skratt, säger Tomas Montén.

– Samtidigt är han en riktig tävlingsskalle och inte alltid den snällaste att möta på träningarna. När han kliver på isen trycker han på knappen, och då är det fullt fokus på vad han ska göra.

Det fokuset kommer att behövas mot Schweiz om Sverige ska ta andra raka segern.