Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Skoglund har slutat med kramar och pussar inför matchen

Han kunde knockats av förkylningar och sjukdomar men ser ut att vinna den kampen.

Sent på lördagskvällen väntar nästa tuffa match för Erik Skoglund när han går upp i ringen mot hemmafavoriten Callum Smith i kvartsfinalen av World Boxing Super Series i Liverpool.

I söndags lämnade Erik Skoglund Nyköping för Liverpool. Träningen har gått enligt planerna och han gör allt för att hålla sig frisk, en förkylning eller en skada skulle sätta stopp för drömmen om de riktigt stora matcherna.

– Sista veckan är svår, med mycket medier och jag försöker undvika offentliga toaletter, matbutiker och annat, mer kan man inte göra, säger Skoglund.

I stort sett hela familjen Skoglund är på plats för se till att Erik får bästa möjliga uppladdning inför mötet med Callum Smith.

– Man är jättenojig nu, säger pappa Johan som är Eriks huvudtränare. Det gäller bara att hålla infektionerna borta, de sista jobbiga passen gjorde han för en dryg vecka sedan, sedan har det mest handlat om att hålla i gång tajmning, rörlighet och hålla koll på vikten.

Storebror Marcus, som är den som tränar Erik, har två barn och för att inte riskera att barnen drar på sig förkylningar som sedan kan drabba Marcus och Erik har barnen de senaste veckorna hållits hemma från förskolan.

Kramar, pussar och handskakningar har familjen slutat med. Sambon Angelica Sjöstedt märker att det är tuffa tider.

Foto: Carl Bredberg

– Nu försöker man att inte pussas och kramas för mycket, man tar inte heller alla i hand utan man håller ett avstånd.

Redan i januari gick Erik in i matchbubblan, tanken var ett han skulle gå en match om VM-titeln i lätt tungvikt, förhandlingarna gick trögt och rann ut i sanden.

– Det ligger inte jättemycket pengar i att möta en svensk som dessutom är så bra att du riskerar förlora din VM-titel. Proffsboxning handlar om att först vinna titlarna så lätt som möjligt, sedan behålla dem så lätt som möjligt och dessutom tjäna så stora pengar som möjligt på dem, säger Johan Skoglund.

När Erik fick erbjudandet att vara med i supermellanvikt i Super Series kunde han inte tacka nej.

Erik var tvungen att gå ned i vikt då han tidigare boxats i lätt ungvikt, nu handlar det om en klass där man måste väga drygt tre kilo mindre.

Angelica Sjöstedt har de senaste sju åren haft som jobb att se till att Erik äter rätt så att han orkar träna men också går ned i vikt.

– Han äter det mesta men i små mängder kan man säga.

Kyckling, kål, rödbetor, morötter, juicer och nötter tillhör vardagsmaten.

– Han måste få energi så han inte säckar ihop totalt. Allting blir lite jobbigare om man inte kan tänka klart. Han tycker om att prata om mat även när han är hungrig och inte får äta så mycket, men visst kan han bli lite kinkig som alla andra.

Fredagens invägning, boxarna får inte väga mer än 76,204 kilo, kommer han klara galant.

– Det är äta, träna och sova som står i fokus, mitt liv är lite träningsläger just nu, säger Skoglund inför lördagskvällens sena drabbning i Echo Arena.

Vi har alltid varit öppna med taktiken runt tidigare matcher men det är vi inte den här gången.

Boxarna som är uttagna i Super Series är de åtta bästa tillgängliga, alla tillhör de 15 bästa på minst en av de fyra stora världsorganisationernas rankningslistor.

– Jag är lyckligt lottad som blev utvald då jag är rankad i lätt tungvikt, inte i supermellanvikt. Men tittar man på rankningslistorna så platsar jag, säger Erik.

Stjärnor som Gilberto Ramirez och James ”Chunky” DeGale, som boxades oavgjort mot svenske Badou Jack i januari, är inte med. Ramirez promotor är inte positiv till den nya tävlingsformen och DeGale är skadad.

Fyra boxare seedades, britten George Groves fick välja motståndare först och tog landsmannen Jamie Fox.

– Jag har sparrat en del mot Groves och det har inte gått så bra för honom, jag var ganska övertygad om att han inte skulle välja mig, säger Erik. Jag hade hoppats att han skulle välja mig, han är världsmästare och väldigt ansedd och har en stor publik i ryggen, det hade varit en bra första match.

Callum Smith valde som tvåa och pekade ut Erik Skoglund.

Foto: Carl Bredberg

– Troligtvis har hans tränare sett något i min stil som de tror passar honom. Vi får snart veta om det var ett klokt val eller ett misstag.

När avtalet var klart ökade Erik takten i träningen. Av de senaste tio veckorna har sex varit så kallade sparringveckor. En boxningsskicklig tysk, en lång engelsman, en före detta dansk världsmästare, ytterligare en britt, den här gången ung och hungrig, en snabb polack och en uthållig ukrainare har alla varit inne i ringen under träningslägret i Nyköping.

Det är sällan Skoglund, som mäter 187 centimeter, möter boxare som är längre än han själv, Smith är 191 centimeter lång.

– Nu ställs jag kanske mot den enda supermellanviktaren som är större, han är smal men ändå ingen benget. Callum har bra räckvidd men jag tycker inte att han brukar utnyttja det, det finns ganska mycket yta att slå på eftersom han är så stor.

Båda boxarna gjorde sina senaste matcher i början av december 2016. Smith är storfavorit och kommer att boxas inför en entusiastisk hemmapublik.

Det är farligt att elitidrotta på elitnivå, man sätter saker på sin spets.

– Tittar du på spelbolagen så får du kanske tio gånger pengarna om du spelar på Erik och knappt pengarna tillbaka om du spelar på Smith. Jag tycker inte att de oddsen står i proportion till den verklighet jag ser, säger Johan Skoglund.

Hur Erik ska slå Callum Smith svarar Johan på med ett leende.

– Vi har alltid varit öppna med taktiken runt tidigare matcher men det är vi inte den här gången. Vi vet att det översätts och läses.

Inför tidigare matcher har medier fått ta rörliga bilder och fotografera från sparringen hemma i Nyköping. Den möjligheten har inte funnits inför lördagens match.

– Vi ville inte ha folk inne i lokalen då, det är för mycket på spel den här gången.

Erik har haft Rosvalla som sin hemmaarena. Nu handlar det om en betydligt större arena, ett större arrangemang och en tuffare motståndare.

– Det här blir lite annorlunda och jag är inte favorit. Nu kan jag gå upp och bara fokusera på uppgiften och vara rätt avslappnad, menar Erik.

Johan är medveten om riskerna när Erik går upp i ringen men säger sig inte vara orolig.

– Erik har tränat på att undvika de riskerna sedan han var elva år. Men det är farligt att elitidrotta på elitnivå, man sätter saker på sin spets, konstaterar Johan.

Angelica har lärt sig leva med boxningen.

Foto: Carl Bredberg

– I början hade jag massa frågor som hur slagen kändes, om det inte gjorde ont och jag har varit med när Erik brutit käken, har gjort illa näsa och slagit upp ögonbryn. Men det absolut värsta är när han fick diskbråck, men då handlade det egentligen bara om dåligt tränade delar av kroppen. Det var det som tog värst på honom, att ta slag har Erik lärt sig, jag skulle ju få jätteont.

En gång har Angelica tvingats se Erik bli golvad.

– Det var jobbigt och gjorde ont i hela magen. Det skakade ju till lite och så kom han upp och gjorde en fantastisk match och vann, så det var ju bra.

Eftersom Erik aldrig förlorat vet Angelica inte om han är en dålig förlorare.

– När vi spelar spel så vinner alltid jag och han blir inte så grinig. Jag tror ändå att han kan ta en förlust.

Vinner Skoglund tolvrondersmatchen i Liverpool går han upp i ringen tidigast i januari och får i semifinalen möta segraren mellan tysken Jürgen Brähmer och amerikanen Rob Brant.

Även om Callum Smith är favorit så ser Johan att Erik har stora chanser att ta sig vidare till semifinal.

– Han är bättre än någonsin, både boxningsmässigt och fysiskt, det kommer att bli en tuff lördagskväll, lovar Johan.