Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 22:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skottheim-och-nilsson-i-damstafetten/

SPORT

Skottheim, Nilsson eller Brorsson missar OS – stafetten kan avgöra

Stina Nilsson och Johanna Skottheim kör stafett för Sverige på fredagen.
Stina Nilsson och Johanna Skottheim kör stafett för Sverige på fredagen. Foto: Daniel Erikson/Bildbyrån

Hanna Öberg, Elvira Öberg och Linn Persson vilas i fredagens skidskyttestafett.

Då krigar Johanna Skottheim, Mona Brorsson och Stina Nilsson om de två sista OS-platserna till Peking.

– Det blir väldigt spännande, säger tränaren Johannes Lukas.

Johanna Skottheim inleder för Sverige i tyska Ruhpolding på fredagen.

Därefter gör längdstjärnan Stina Nilsson karriärens första stafettstart i skidskyttevärldscupen, innan OS- och VM-silvermedaljörerna Mona Brorsson och Anna Magnusson avslutar.

Av de fyra är endast Magnusson OS-klar.

Det gör att stafetten, den sista innan den slutgiltiga OS-truppen till Peking presenteras nästa vecka, kan avgöra hur de två sista biljetterna ska fördelas. Även om hela säsongen vägs in, och en jaktstart återstår på söndag.

– Kul för Stina med första världscupstafetten, och kul för Johanna att vara tillbaka, säger skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas till SVT.

Skottheim är den som i nuläget ser ut att vara längst ifrån platsen. I vinter har hon bara startat i ett enda individuellt lopp, och hittills inte tagit några världscuppoäng.

Med plats 14 respektive 31 i totala världscupen ser på förhand veteranen Mona Brorsson och oprövade Stina Nilsson ut att bli åkarna som kompletterar redan OS-uttagna Elvira Öberg (tvåa i totalen), Hanna Öberg (fyra), Linn Persson (21:a) och Magnusson (24:a). Men Skottheim har inte gett upp.

– Jag försöker ändå hålla hoppet uppe, sade hon på en pressträff tidigare i veckan.

– Jag vill visa att jag är stabil.

Mona Brorsson:

– I mitt huvud tänker jag att jag ska till OS. Men samtidigt måste man också ha i bakhuvudet att man kanske blir besviken.

Det var väntat att exempelvis Hanna Öberg inte skulle köra helgens stafett. Om beslutet att vila även lillasyster Elvira Öberg och rutinerade stafettåkaren Linn Persson säger Lukas:

– De är i väldigt bra form.

Mona Brorsson.
Mona Brorsson. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Om Sverige skickar sex damer till OS ser det på herrsidan ut att bara bli fem. Där gör Malte Stefansson och Oskar Brandt upp om den sista platsen, men båda var långt efter täten i torsdagens sprint. För Brandt var 54:e-platsen dock personligt rekord i världscupen. Stefansson, 72:a i Ruhpolding, har varit 40:e som bäst.

Av de OS-klara herrarna blev Martin Ponsiluoma med två bom bäste svensk som 14:e. Världsmästaren var nära minuten efter segrande fransmannen Quentin Fillon Maillet, som sköt fullt.

– Jag spände mig mycket, sade Ponsiluoma till SVT.

Sebastian Samuelsson sköt också han två bom och slutade 18:e. Peppe Femling (en bom) blev 29:a och Jesper Nelin (två bom) 44:a.

Läs mer:

Brorsson redan OS-klar – i tankarna

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt