Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skottlossning-skakar-afrikanska-masterskapen/

SPORT

Skottlossning skakar Afrikanska mästerskapen

Mitt under Afrikanska mästerskapen i fotboll rapporteras skottlossning mellan regeringstrupper och separatister i kamerunska Buea.

Flera landslag har sin träningsbas i staden.

TT Text

Redan inför Afrikanska mästerskapen gick kamerunska säkerhetsstyrkor i väst upp i högsta beredskap. Detta efter att beväpnade grupper skickat hotfulla meddelanden till lagen i grupp F – Tunisien, Mali, Mauretanien och Gambia – som har sin bas i Buea, ett centrum för separatistoroligheter.

Onsdagens rapporterade händelser visar att det verkar ha funnits fog för oron.

Källor inom både militär och hjälporganisationer uppger att skottlossning utbröt mellan regeringsstyrkor och ett antal beväpnade män. Tidigare cirkulerade uppgifter om att Mali därför tvingades avbryta in sin träning inför onsdagskvällens premiär mot Tunisien, men det dementeras av militären.

– Separatister attackerade flera distrikt i Buea. Förstärkning från armén anlände och besvarade elden, säger en högt uppsatt källa inom militären på telefon till AFP.

– Det skedde efter att Malis trupp avslutat sin träning. Det hade ingen påverkan på deras träningspass.

Någon officiell bekräftelse på händelsen har ännu inte kommit. Men den bekräftas av Agbor Balla, som driver människorättsorganisationen Centre for Human Rights and Democracy in Africa.

– Det var kraftig skottväxling mellan regeringstrupper och separatister. Paniken växte när separatisterna närmade sig centrum, säger Agbor Balla på telefon till AFP.

Inga matcher spelas i Buea, däremot i den närliggande kuststaden Limbe där Gambia–Mali och Tunisien–Mauretanien möts på söndag.

I Gambias trupp finns bland annat flera Sverigebekantingar: stockholmaren och tidigare AIK:aren Noah Sonko Sundberg, Mohammed Mbye, Sölvesborgs Gif, Bubacarr Jobe, Norrby, förre Östersundsspelaren Modou Barrow, som växte upp i Sverige, och Omar Colley, tidigare i Djurgården.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt