Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Skrällaget Örebro: ”För oss är det ingen överraskning att vi ligger i toppen”

Örebros tränare Axel Kjäll jublar med spelarna Alfred Ajdarevic och Simon Amin efter matchen mot Dalkurd den 30 april.
Örebros tränare Axel Kjäll jublar med spelarna Alfred Ajdarevic och Simon Amin efter matchen mot Dalkurd den 30 april. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

ÖREBRO. Det var bara de mest inbitna anhängarna som trodde att Örebro SK och Hammarby IF skulle mötas i ett toppmöte i fotbollsallsvenskans omgång åtta.

Men på söndag väntar ”Nollornas kamp”  – obesegrade ÖSK mot Bajen.

Örebro har fått en lysande start på säsongen och det märks tydligt på träningen DN-sporten besöker. 

Stämningen är på topp och skratten är många mellan och under övningarna.

Lagkapten Nordin Gerzic har spelat över 230 allsvenska matcher i ÖSK säger:

– För oss är det ingen överraskning att vi ligger i toppen. Vi har haft en stark tro på oss från början. Vad andra tycker spelar ingen roll, säger han.

34-åringen talar om ett starkt kollektiv och att gruppen börja känna varandra efter några år tillsammans.

– Det var väldigt lite omsättning på spelare inför säsongen. Vi har knappt värvat eller tappat. Det som journalister och experter tyckte var en svaghet ser vi som styrka, säger Örebrostjärnan.

Örebro är obesegrat efter sju omgångar och har radat upp tre raka segrar på bortaplan mot Östersund, Dalkurd och Sirius.

ÖSK har dessutom besegrat Trelleborg och spelat oavgjort mot Sundsvall, Norrköping och AIK.

– Vi har inga stjärnor som sticker ut utan har ett starkt kollektiv. Vi är bra i anfall, försvar och på att kontra. Jag tycker vi utvecklas för varje match. Vi spelar med självförtroende, säger Gerzic och tillägger:

– Men det finns mer att ta ut. Det finns en extrem stor utvecklingspotential i det här laget.

Nordin Gerzic borde veta. Han har varit länge i klubben:

– Det är alltid svårt att jämföra lag. Vi har haft bra lag genom åren, men det här laget är det enda som fått spela ihop under tid. Kontinuitet är vitigt, säger han.

Gerzic tycker också att klubben visat tålamod med tränarna de senaste åren och att de har gjort avtryck.

Det började med Per-Ola Ljung (2012–014). Sedan kom Alexander Axén (2014–2017) och tog över och nu är det Axel Kjäll som varit assisterande under många år som fick huvudansvaret.

– De har stått för en jättestor sportslig utveckling. Men sedan behöver det komma inte lite mer pengar för att vi ska vara det där riktiga topplaget under lång tid, säger Nordin Gerzic som ser fram mot mötet med Hammarby på söndag.

– Det är två lag som vill mycket. Det kommer inte att vara något lag som vill parkera bussen i straffområdet. Det kommer att bli en offensiv match, säkert roligt för publiken, säger ÖSK–kaptenen.

"Vi har inga stjärnor som sticker ut utan har ett starkt kollektiv. Vi är bra i anfall, försvar och på att kontra. Jag tycker vi utvecklas för varje match", säger Örebromittfältaren Nordin Gerzic.
"Vi har inga stjärnor som sticker ut utan har ett starkt kollektiv. Vi är bra i anfall, försvar och på att kontra. Jag tycker vi utvecklas för varje match", säger Örebromittfältaren Nordin Gerzic. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Tränaren Axel Kjäll tycker att förutsättningarna för en stormatch är bra.

– För oss är det alltid en stormatch när Hammarby kommer hit. Kul för örebroarna när det kommer hit lag med stora bortaföljen, säger 36-åringen som precis som sina föregångare skrivit ett långt kontrakt (tre år).

Axel Kjäll:

– Kontinuitet är viktigt, men kontinuitet utan utveckling är farligt. Om man bara slår sig till ro kan det åt andra hållet, säger han.

Axel Kjäll är en av allsvenskans minst meriterade tränare. Innan rollen som assisterande i ÖSK bakom Ljung och Axén hade han två år i division 1-laget Forward bakom sig.

– Jag jobbar hårt varje dag för att bli en bättre tränare. Om jag är en doldis vet jag inte. Jag försöker göra mitt jobb så bra jag kan, säger han.

Efter succéstarten 2018 finns det ingen som klagar. Han tycker spelartruppen varit bra på att fokusera på prestationen i stället för resultatet.

– Vi har varit duktiga på att fokusera på det som vi har framför oss och varit bra på att analysera det som är bakom oss, säger han.

– I spelet har vi sakta men säkert utvecklat alla delar. Det måste vi fortsätta med. Både anfall, försvar, fasta situationer och omställningar går att förbättra, säger han.

Han beskrivs ofta som en lugn och trygg ledare.

Om sin egen ledarstil säger Axel Kjäll.

– Jag försöker att ha ett ledarskap där alla känner sig delaktiga. Där det handlar om spelare, tränare och andra ledare. Jag tycker också det är viktigt att det är jag som stakar ut vägen och visar vart vi ska någonstans, säger han och fortsätter:

– Jag tror jag är bra på se alla och se människan. Jag försöker vara duktig på att förmedla den fotboll vi vill spela. Jag jobbar mycket med det taktiska både på och även utanför planen, säger han.

Axel Kjäll har en stark drivkraft att alla spelare i laget ska bli bättre.

– För att det ska lyckas måste jag också bli bättre, säger han

Hans namn har en stark koppling till Örebro både som spelare och tränare.

Axel Kjäll var sex år när han började med knattefotboll i ÖSK.

– Klart det finns ett speciellt band mellan mig ÖSK och Örebro som stad. Men det gäller att vara professionell i den rollen som jag har som huvudledare för ett allsvenskt lag, det är där mitt fokus ligger, säger han.

Örebro har spelat 49 allsvenska säsonger, men har aldrig vunnit SM-guld.

Hur långt kan årets succéstart räcka?

– Vi får se, först och främst ska vi göra en bra prestation mot Hammarby och vad som kommer efter matchen på söndag. Oavsett hur det går ska vi möta Djurgården därpå, säger Axel Kjäll.

Vad har du för känsla inför matchen mot Hammarby?

– Hammarby är ett väldigt duktigt och intensivt lag som har format en spelidé. Vi gillar att mäta oss med bra lag och det får vi chansen att göra nu. Hammarby är ett bra lag, men det är vi också, säger mannen bakom Örebros succéstart.

Läs mer: Jiloan Hamad: Jag vet att många diskuterar om jag ska vara med i VM 

Örebro SK–Hammarby

När: Söndag 13 maj.

Var: Behrn arena, Örebro, klockan 17.30.

Förutsättningar: Hammarby leder allsvenskan med 19 poäng. Örebro ligger trea med 15 poäng. Båda lagen är obesegrade.

Främsta målskyttar: Pa Dibba (6), Hammarby, Jiloan Hamad (5), do, Kennedy Igboananike (4), Örebro, Nahir Besera (3), do.

Värt att veta: Jiloan Hamad, Hammarby, har en bakgrund i i Örebrolaget BK Forward och kommer nu hem och spelar i sin gamla hemstad. Örebros Nahir Besera möter nu sitt gamla lag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.