Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skrallguld-for-leandersson-i-em/

SPORT

Skrällguld för Leandersson i EM

Jonas Leandersson skrällde i Falun.
Foto: Jens L'Estrade / Scanpix

Sveriges medaljtorka i orienterings-EM är över. Den förvandlades till en galen guldfest i Lugnet efter Jonas Leanderssons sprintuppvisning. ”Har svårt att fatta detta, även om jag kände att jag hade kapaciteten”, sade 22-åringen efter sin seger. Leanderssons guldyra i Lugnet

Inte nog med Leanderssons seger – den mångtusenhövdade publiken i Falun fick också jubla åt ett brons när Jerker Lysell sprang dött lopp med den regerande världsmästaren Daniel Hubmann, Schweiz, om tredjeplatsen. De var slagna med sju sekunder av Leandersson och med två sekunder av bulgaren Kiril Nikolov som tog silvret.

De svenska medaljerna var efterlängtade efter en knackig inledning på Europamästerskapen.

– Helt fantastiskt. Det här var verkligen förlösande, vi har ju haft lite stolpe ut tidigare. Och båda två är verkligen värda medaljerna, sade den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson.

Mästerskapsdebutanten Jonas Leandersson är fostrad i Karlstadklubben Tyr, men bor numera i Tullinge och representerar Södertälje-Nykvarn i orienteringsskogen.

Fast den här gången handlade det inte så mycket om skog. Herrarnas sprintbana över 3,5 kilometer startade på ängarna ovanför skidstadion Lugnet i Falun och kryssade sig sedan ned mot varvningen under hoppbacken. Slutdelen av banan innebar snabba beslut och full fart mellan byggnader och planteringar nedanför backen.

Guldvinnaren fick en smakstart.

– Rent tekniskt gick det perfekt hela vägen, men jag var lite orolig att jag skulle bli stum i benen på slutet eftersom det var så mjukt underlag, sade Leandersson, som innan sin stora EM-dag hade ett junior-VM-silver på medeldistans som sin största framgång.

– Klart att det här är mycket större – men det kommer mera, lovade han.

In till varvningen möttes han av ett publikjubel så öronbedövade som aldrig en orienterare fått höra tidigare.

Då ledde svensken med tre sekunder före tvåan, schweizaren Daniel Hubmann.

– Hörde väl att jag låg bra till, men bara konstaterade det. Det gällde att fokusera på resten av banan och att försöka hålla farten, sade Leandersson, som klarade den saken helt perfekt.

Sluttiden efter alla 20 kontroller blev 15.20.

Trean Jerker Lysell var inte riktigt lika nöjd.

Bollnäslöparen hade siktet inställt på guld, men kom efter direkt från starten.
Ett halvbra vägval till den sjätte kontrollen förstörde hans segerchanser.

– Brons är väl bättre än ingen medalj alls, men det är guldet man vill ha. Den här lyckan är kortvarig, sade Lysell, som var kritisk mot banläggningen:

– Det är fan inte sprint att springa på en lerig jävla åker. Man ska inte behöva slå knäna i en massa stenrösen heller, sade svensken.

Fast han gladde sig åtminstone åt Leanderssons guld.

– Mycket bättre att det gick till en svensk än till en schweizare, sade Lysell.