Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skuru-forlorade-forsta-finalen-vi-far-bryta-ihop-en-stund/

Sport

Skuru förlorade första finalen: ”Vi får bryta ihop en stund”

Elin Hallagård förde Sävehof till seger i första SM-finalen mot Skuru i Eriksdalshallen. Foto: Erik Simander/TT

Det blev en dramatisk första SM-final i Eriksdalshallen när Skuru förlorade mot Sävehof med 24–22 (12–12).

– Vi får bryta ihop en stund men det är fortfarande bäst av fem matcher, säger Skurus åttamålsskytt Ulrika Olsson.

Rätta artikel

Det är sjätte året i rad som klubben från Partille har chansen att spela bort Skuru från SM-guldet. 

Och man är på väg att ta den.

– Den här segern betyder att vi har lite mindre press på oss hemma på torsdag, konstaterar Sävehofs playmaker Elin Hallagård.

Under de senaste fem säsongerna har Sävehof besegrat Skuru i tre SM-finaler 2014-2016 och i semifinalerna 2017 och 2018.

– Vi ska göra läxan till på torsdag, lovar Skurus tränare Mats Kardell. Vi slarvade med kontringarna, vilket gjorde att Sävehof fick kontra i stället.

I inledningen var det Skuru mot Emma Ekenman-Fernis. 

Sävehofs högersexa, fostrad i Skånela, gjorde fem mål i rad och det var först när Johanna Forsberg gav Sävehof ledningen med 6–5 som en annan gulklädd spelare än Ekenmen-Fernis kom med i målprotokollet.

Skuru vände och hade 10–9 när tränaren Mats Kardell chansade och spelade utan målvakt när laget drabbades av en utvisning.

Det gick inget bra.

Sävehofs målvakt Wilma Kroon Andersson kvitterade till 10–10, Amelia Lundbäcks långskott gav 11–10 i öppet mål och när Elin Hallagård, niometersspelaren som blixtinkallades till EM i Frankrike i december, kämpade in 12–10 till gästerna i spel sex mot sex var det också första gången ett av lagen hade en tvåmålsledning.

Kardell tog timeout och då gick det bättre.

Tack vare två mål av yrvädret Vilma Matthijs Holmberg, det sista sekunden före domarens signal för halvtid, gjorde att lagen klev av banan med 12–12 på siffertavlan.

Andra halvlekens inledning blev en mardröm för Skuru.

Emma Ekenman Fernis var tillbaka i målprotokollet med två mål, lika många hann landslagskollegan Olivia Mellegård med när Sävehof gick ifrån till 16–12. Det rann på till 19–12 innan Skuru efter drygt tio minuter kunde göra halvlekens första mål.

– När vi inte gör mål blir det tufft, säger Ulrika Olsson som sitter och deppar lite för sig själv. Vi står bra bakåt men måste bli bredare i vårt anfallsspel.

Ett lyckat målvaktsbyte gjorde att Skuru kunde närma sig, Rebecca Nilsson avlöste Evelina Eriksson, och plötsligt visade Elin Hansson upp sig på vänsterkanten och gjorde sitt fjärde mål när hon reducerade till 21–20.

Slutet blev dramatiskt men Skuru kom aldrig i kapp.

När lagen möttes i grundserien vann Skuru både hemma i sporthallen och i Partille arena.

Den här kvällen var Sävehofs mittförsvar med Johanna Forsberg, Elina Hallagård och Linnea Pettersson som klippor allt för tufft.

Sävehof är nu inne i sin 15:e raka SM-final och har chansen att ta klubbens tolfte guld.

Läs mer: SM-finalen nu i bäst av fem: ”Gillar knall och fall också”