Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skurus-supertalang-redan-klar-for-guldkonkurrenten/

Sport

Skurus supertalang redan klar för guldkonkurrenten

Isabelle Andersson och Hanna Åhlén efter ett mål mot VästeråsIrsta i SHE. Nu väntar seriefinal mot Höör. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Isabelle Andersson är svensk damhandbolls nästa stjärna. På fredag spelar hon seriefinal med Skuru när Nackalaget möter serieledarna Höör på bortaplan.

Nästa år är det tvärtom. Då spelar hon i Höör.

– Jag tänker inte på det, nu är det fokus på Skuru, säger 19-åringen.

Rätta artikel

I säsongspremiären i september möttes Skuru och Höör i Nacka. Efter ett oerhört drama vann Höör sedan man avgjorde i matchens absolut sista sekund och vann med ett mål, 32–31.

Det är Skurus enda förlust den här säsongen. Och Höör har bara fortsatt att vinna. 

På fredag möts lagen igen i den sista seriematchen. Denna gång i Höör och det handlar om en ren seriefinal.

Det räcker med oavgjort för att Höör ska bli seriesegrare, men vinner Skuru hamnar man på samma poäng och Skuru vinner serien tack vare bättre målskillnad.

– Det ska bli spännande att få spela mot det bästa laget. Det är en ren seriefinal, det är alltid extra kul och att det är sista matchen i serien är jätteroligt, säger Isabelle Andersson.

Matchen betyder en hel del. Seriesegrarna får nämligen välja motståndare först i såväl kvarts- som semifinal och man har också hemmaplansfördel i en eventuell final.

Men det tänker inte Isabelle Andersson på. I tisdags fyllde hon 19 år, till sommaren tar hon studenten, ”jag läser ett spetsprogram som kallas finans och ekonomi”, och till hösten börjar hon troligen plugga på universitetet i Lund.

Och börjar spela handboll i fredagens motståndare Höör.

– Jag kände att jag ville prova något nytt helt enkelt. Det är en stor omställning, förklarar hon att hon ganska nyligen skrev på för Skåneklubben.

– Jag tar studenten nu i sommar. Jag ville inte skriva mer än ett år och de (Skuru) var lite tveksamma till det till en början, men sedan gick de med på det. Det var sjysst att jag kunde stanna där medan jag gick i gymnasiet, säger Isabelle Andersson och tillägger:

– Då visste jag inte vad jag ville göra efter gymnasiet, men nu kände jag att det kändes bra att göra en förändring och spela i Höör som har bra förutsättningar och där jag kan utvecklas som handbollsspelare.

Trots att hon är landslagsstjärna i ungdomslandslaget, har hon inte fått speciellt mycket speltid under säsongen. Och det har hon till viss del förståelse för.

– Mot topplagen i en elitklubb där matchar man de bästa, så det är tuff konkurrens. Det är många på min position. men jag hade ändå velat spela mer. Jag känner att jag har mer att ge och vill visa det i matchsituationer mer än vad jag gjort denna säsong.

Vid ungdoms-VM för 18-åringar i höstas – Sverige blev fyra – blev hon uttagen i all star-laget som vänsternia. Men hon kan också spela mittnia och experter jämför henne redan med Sveriges största stjärna, Bella Gulldén.

– Det är jätteroligt, men jag tänker inte så mycket på det när man är inne i det. Som i ett mästerskap, eller som när jag spelade i allsvenskan förra året, man tänker inte på det utan man kör bara.

– Det här året när jag tränat väldigt mycket och inte spelat så mycket, då tänker man tillbaka lite på det ansvar man haft tidigare och då förstår man att det är det man tycker är roligt.

Det är dit du vill?

– Ja, det är där man vill vara.

Vad skiljer Skuru och Höör åt?

– Lagmässigt är det inte så jättestor skillnad. Det är två topplag, kanske eventuella finallag. Båda spelar snabbt och har starka skyttar. Jag skulle säga att det är ganska likt. Det som skiljer är att Höör är en liten ort på landsbygden där intresset för laget är stort, säger Isabell Andersson.

Vad har du för drömmar?

– Nu blir det väl några år i Skåne och utvecklas där och ha roligt. Sedan ta nästa steg och då blir det väl utomlands. Jag har inget speciellt land eller så, men det är klart jag vill bli proffs utomlands.

Vilka hoppas du vinner seriefinalen?

– Nu är det fokus på Skuru, svarar Isabell Andersson diplomatiskt. 

Läs mer: Spelmotorn skadad – då avgjorde 18-åringen för Skuru