Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skyddad-sandin-ar-redo-for-tuff-semifinal/

Sport

Skyddad Sandin är redo för tuff semifinal

Rasmus Sandin har målet i sikte – han vill åka hem med en guldmedalj runt halsen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

OSTRAVA. Juniorkronornas backstjärna Rasmus Sandin är redo för semifinalen – och redo om det blir nya smällar mot handleden.

– Vi har fixat lite skydd och sånt, så det blir bra, säger Rasmus Sandin.

I slutet av nyårsaftonens match mot Slovakien fick Rasmus Sandin en slashing över handleden.

I smärtor lämnade han snabbt isen, och några timmar senare röntgades handen på ett sjukhus i Trinec.

Hur orolig var du att något var brutet?

– Jag hade rejäla smärtor, så det är klart att man fick en tanke på det. Så det var väldigt skönt när jag fick veta att inget var trasigt, säger Rasmus Sandin.

På torsdagen var han med och tog Sverige till semifinal i segermatchen mot Tjeckien, men under matchen fick han stundtals hård uppvaktning på isen och fick också motta nya smällar mot samma hand.

Något som fick den svenska landslagsläkaren Ryan Allenby att ilskna till.

– Redan från början började de slasha mot Rasmus handled. Det var otäckt, sa Allenby efter matchen.

I lördagens semifinal väntar Ryssland, och när Rasmus Sandin får frågan om han tror att det finns en risk för att de ryska spelarna också kommer göra detsamma svarar han:

– Det är möjligt att det händer, men det är inget som jag försöker tänka på. Jag ska spela mitt spel, och hjälpa laget.

Rasmus Sandin kommer med bestämda steg till den mixade zonen i Ostrava arena i Ostrava där Juniorkronorna tränade på fredagseftermiddagen.

Han är på väg på något stort, och inget ska få stoppa honom. På varje fråga han får av journalisterna på plats återkommer han till att semifinalen bara är ytterligare ett steg mot det stora målet.

Inget är vunnet än.

– Det här är min sista juniorturnering, och den ska avslutas på rätt sätt.

Och med rätt sätt menar du med en guldmedalj?

– Ja, absolut.

Inför förra säsongen lämnade 19-årige Rasmus Sverige för spel i Nordamerika. I år har han spelat sex NHL-matcher med Toronto, och på JVM-isen i Tjeckien har han varit en av turneringens bästa backar.

– Jag och Victor (Söderström) har spelat bra tillsammans, men det här är en lagsport och det viktiga är att vi har vunnit alla matcher. Det är det som jag är mest nöjd över, säger Rasmus Sandin.

– Vi har kommit ihop väldigt bra som lag. Vi är verkligen en grupp som jobbar för varandra på isen. Om någon gör ett misstag är någon annan där och rättar till det.