Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Slottssprinten ändrar banan för att få åkarna att valla

Petter Northug under Slottssprinten 2013.
Petter Northug under Slottssprinten 2013. Foto: Leo Sell n / TT

Efter två års uppehåll är Slottssprinten tillbaka och nu på en betydligt tuffare bana än tidigare.

”De som tänkt åka utan fästvalla måste verkligen överväga sitt val”, säger Rutger Simonsson som är generalsekreterare för Slottssprinten.

Petter Northug, som på ovallade skidor stakade sig till segern i sprinten i Drammen för en vecka sedan, tvingas nu tänka till en extra gång.

Frågan är om han kan vinna Slottssprinten utan fästvalla?

Läs också: Halfvarsson och Jönsson missar Slottssprinten

Nytt för i år är nämligen en extra sväng runt Gustav III-statyn på Skeppsbron. Åkarna ska dessutom över en backe i form av en container, stigningen är 4,5 meter på 18 meters åkning och blir en ny utmaning under loppet. Snävare kurvor ska leda till att de inte tar för många skejttag och får med sig farten ut ur svängarna.

– Har man problem att komma över den nya viadukten vid Gustav III och kommer för sent upp på slottsbacken, då vinner man inte tävlingen. Det är ungefär så vi har försökt utforma tävlingen, säger Simonsson. De som väljer fästvalla ska gynnas, vi har gjort stigningar så att åkarna måste fundera på om de verkligen orkar åka utan fästvalla.

Arrangören hade hoppats på en vit vinter men plusgrader och regn har gjort att jakten på snö intensifierats.

– Har du någon snö? Det är min första fråga när jag får samtal och jag får två i timmen, säger Simonsson.

De stora massorna har man hämtat från Grönsta gärde, målområdet för Lidingöloppet. Det är också där de stora reserverna finns om det blir allt för mycket regn fram till torsdag.

– Det är mycket duktiga grabbar i IFK Lidingös skidsektion, de har jobbat som slavar hela vintern. Snömängden har vi men temperaturen kan vi inte styra över.

Vid lunchtid på onsdag ska banan besiktigas och på eftermiddagen får sprintstjärnor som Stina Nilsson och Federico Pellegrino testa spåren.

– Det är FIS (Internationella skidförbundet) som till sist bestämmer om det går att genomföra tävlingar som är rättvisa. Det sista vi gör är att slänga yxan i sjön, säger Simonsson. Nu ser vi hur vi ska kunna genomföra tävlingen, punkt slut.

Northug och Kowalczyk regerande mästare

Prispallen, 2013

Herrar

1 Petter Northug, Norge

2 Erik Brandsdal, Norge

3 Nikita Kriukov, Ryssland

----

4 Teodor Peterson, Sverige

Damer

1 Justyna Kowalczyk, Polen

2 Marit Björgen, Norge

3 Kerttu Niskanen, Finland.

----

7 Charlotte Kalla, Sverige