Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Slutet på en saga när Ricoh blir AIK

Ricoh handboll har blivit AIK. Ny tränare är Henrik Schneider, här med mittsexan Jesper Linnéll.
Ricoh handboll har blivit AIK. Ny tränare är Henrik Schneider, här med mittsexan Jesper Linnéll. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det började med löst snack i fikarummet och spel i division fyra. För Ricoh tog resan slut efter sista matchen i våras. Nu drivs verksamheten vidare i AIK:s namn.

– Vi tog oss till högsta serien och gjorde det ingen trodde var möjligt. Det har varit en fantastisk resa under elva år, konstaterar Magnus Idén, tidigare manager i Ricoh handboll. 

Handbollsklubben Ricoh, som ett kamratgäng från Hudiksvall startade 2007 under namnet Carl Lamm, insåg att den inte kom någon vart. Placeringen sedan laget 2014 debuterade i högsta serien blev i stort sett densamma och publiken låg kvar på samma låga nivå. 

På hösten 2017 öppnades dörren till AIK och nu är det storklubben från Solna som gör comeback i högsta serien. AIK har gjort tolv säsonger i högsta serien, senast var man med 1979–1980.

– Det här kan bli riktigt bra, jag har full respekt för AIK som klubb, säger Idén som var general manager i Ricoh. 

– Jag känner ingen oro över att lämna över verksamheten till AIK.

Tränaren Henrik Schneider, 50 år, kommer närmast från allsvenska HK Country och har tidigare haft IFK Skövde i elitserien under fyra säsonger. 

Nu är det AIK som gäller.

– På sikt ger det bättre förutsättningar med förhoppningsvis en bättre ekonomi och ett större publikintresse.

I truppen finns såväl nya spelare som spelare från Ricoh. Största tappet är onekligen mittnian Henrik Olsson som valt att prova lyckan i franska Tremblay.

– Vi kom sent i gång med att planera en spelartrupp men jag tycker ändå att vi fått med nyckelspelare från Ricoh och kunnat komplettera med nyförvärv som ser intressanta ut. 

I AIK kommer Schneider bygga vidare på det försvarsspel som fanns i Ricoh. Det ska fortfarande göra ont att möta Jesper Linnéll, Troels Vejby Jörgensen, Ola Pewick och Patrik Lindblad.

– Vi vill få igång ett mer ambitiöst kontringsspel, har man ett stabilt försvarsspel ska man inte vänta med att utnyttja kontringsfasen.

AIK inleder mot Alingsås på bortaplan på tisdag.

– Det gäller att få pusselbitarna på plats, det brukar ta lite tid. Nu får vi se vad vi går för, konstaterar Schneider.

Läs mer: Mystiska försvaret Hammarbys vapen

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.