Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sm-finalen-nu-i-bast-av-fem-gillar-knall-och-fall-ocksa/

Sport

SM-finalen nu i bäst av fem: ”Gillar knall och fall också”

Bild 1 av 2 Tränaren Mats Kardell tror att en finalserie i bäst av fem matcher är till fördel för Skuru när laget ska möta Sävehof.
Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Modellen med en enda SM-final är skrotad. Nu är det först till tre segrar som gäller i handbollsfinalerna. Måndag 13 maj inleds finalserien mellan Skuru och Sävehof.
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Skurus tränare Mats Kardell tror att en finalserie i bäst av fem matcher gynnar Skuru mer än en enda final.

– Men jag gillar ju knall och fall-finalen också, säger Kardell. 

Rätta artikel

Sävehof har varit i 14 raka finaler och alltid varit favorit att ta hem SM-bucklan.

Men det är slut på det nu.

För när finalserien inleds på måndag är det Skuru som har trycket på sig. Laget vann grundserien och förlorade bara premiären mot Höör.

Sävehof har man slagit både hemma och borta.

– Vi hade ju inte vunnit i Partille arena sedan den var nybyggd, jag tror att det var viktigt att vi nu rivit den muren, säger Kardell. 

Sedan 2005 har en enda finalmatch avgjort vilket lag som får sätta på sig guldhattar och hoppa runt i ring av glädje.

Det var också 2005 som Skuru lyckades ta klubbens tredje SM-guld. Nu handlar det om en serie där det lag som vinner tre matcher tar hem SM-guldet.

– Jag tycker att upplägget är bra, framför allt om man som vi får fördel av en eventuell femte och avgörande match på hemmaplan. Men det blir ju inte samma hajp som tidigare då herr- och damfinalen avgjordes efter varandra. Jag tror att det blir svårt att matcha den inramningen men rent sportsligt tycker jag att det här är ett mer rättvist sätt att kora ett mästarlag.

Kardell är inne på sin andra säsong som Skurutränare och berättar att klubben jobbar stenhårt för att ta hem SM-guldet till Stockholm och Nacka.

– Det finns inget hokus pokus, det är hårt arbete helt enkelt. Vi har pratat om att vi måste göra allt tio procent bättre. Vi tränar tio procent mer och tio procent hårdare i varje litet moment, i varje detalj, varje dag, varje vecka och varje månad. Det var vi tvingade att göra om vi ville bli bäst och jag tror att vi är där nu.

Skuru och Sävehof gick båda vidare med 3–1 i segrar i sina semifinaler.

– Sävehof kan ha en fördel av att man mött Höör för de har spelat på en nivå som SM-finalerna kommer att ligga på. Det har inte vi, med all respekt för Lugi, gjort. Vi måste upp en nivå till. 

Kardell ser Sävehofs breda trupp som ett hot. Elin Hallagård, Emma Fernis, Olivia Mellegård och veteranen Johanna Ahlm har alla rutin från både SM-finaler och landslagsspel.

– De har inte som Höör en Mikaela Mässing som gör sina tio, elva mål per match. Sävehof har sex spelare som gör tre, fyra mål var, konstaterar Kardell.

Han beskriver sina egna spelare som både tunga och snabba.

– Motståndarna kan kanske följa med oss i 30 minuter men förr eller senare är vi för tunga fysiskt, vi springer ifrån och har dessutom en bredd i truppen som gör att vi kan byta runt utan att tappa så mycket kvalitet jämfört med våra motståndare.

När Skuru på bortaplan besegrade Lugi med 35–21 och säkrade finalplatsen kom elva spelare med i målprotokollet. 

I grundseriens skytteliga slutade Alexandra Bjärrenholt femma med 118 mål och 95 assist, överlägset flest i elitserien. Mathilda Lundström kom trea bland sexmetersspelarna med sina 83 mål och tittar man på semifinalerna så ser Ulrika Olsson, 22 mål på fyra matcher, ut att ha hittat storformen. Mittsexan Jenny Södrén, som lämnar Skuru för spel i norska Byåsen, är en nyckelspelare både framåt och bakåt.

Vem av målvakterna Rebecca Nilsson och Evelina Eriksson, matchens lirare mot Lugi senast, som går in i finalserien som förstemålvakt vill Kardell inte avslöja.

– Vi har bra målvakter och ett effektivt försvarsspel vilket också ger oss möjligheter att kontra. 

Sävehof har inte bara 14 raka SM-finaler att falla tillbaka på. Under de senaste fem säsongerna har laget besegrat Skuru i tre SM-finaler 2014-2016 och i semifinalerna 2017 och 2018.

– Vi kan inte springa och vara rädda för Sävehof, vi måste ju prata om att vi ska fixa det här. Vi har all respekt för Sävehof men samtidigt har vi en känsla av att bäst av fem matcher gynnar oss. Det hade blivit mer jobbigt om det hade varit en enda avgörande final mot Sävehof som gjort finalresan 14 år i rad. Vi har visat att vi är minst lika bra, om inte bättre, säger Kardell.