Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Små positiva signaler från Holmlund: ”Handtryckningar och blinkningar”

Other: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Anna Holmlund kommer inte att komma tillbaka som den person hon en gång var.

Det säger skicrosslandslagets läkare Jakob Swanberg till DN.

Men de senaste dagarna har den hjärnskadade 29-åringen visat positiva tecken på basal kommunikation.

– Det är osäkert om det är slump eller om hon faktiskt har kunnat kommunicera – med handtryckningar och blinkningar.

Snart tre månader har gått sedan OS-trean Anna Holmlund kraschade svårt under en träning i italienska Innichen. Skicrosstjärnan slog huvudet i backen, förlorade medvetandet och fördes med svåra hjärnskador till en akut operation.

Sedan en dryg månad tillbaka vårdas hon på en rehabiliteringsklinik på Danderyds sjukhus utanför Stockholm.

Läget är fortfarande allvarligt. Men de senaste dagarna har läkare tyckt sig se tecken på basal kommunikation, och medvetandegraden beskrivs nu som låg.

– Läget med Anna är lite svårt att tolka just nu, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg, på plats i Spanien för helgens skicross-VM i Sierra Nevada.

– Man har sett vissa positiva signaler bara de senaste dagarna, men sen blir man osäker på om det är slump eller om det faktiskt är så att hon har kunnat kommunicera – inte verbalt, men med handtryckningar, blinkningar och sådana saker.

– Man vill ju så gärna se att det händer något. Men man kan inte dra några säkra slutsatser alls.

Vad menar du med att det skulle kunna vara slump?

– Hon har ju inte en helt viljekontrollerad motorik. När man har svåra hjärnskador är det vanligt att man har ryckningar i muskulaturen som kan se medvetna och viljemässiga ut, men man vet inte om de är det. Rent teoretiskt kan det vara en slump att man får respons på till exempel en handtryckning. Men man vet inte. Det går inte att säga så mycket mer än att vi har sett en liten, liten aning av positiva tecken.

Bara att de eventuella tecknen finns där kan dock ses som framsteg, säger Swanberg.

– För mig är det här nog mer positivt än vad jag hade trott. Jag hade hoppats, men kanske inte vågat tro, på den här typen av signaler.

Samtidigt gick Holmlunds pappa Lars Holmlund redan för en månad sedan ut med beskedet att Holmlund reagerar på bland annat dofter.

– Det kan ju vara så att han såg signaler tidigare än oss andra, säger Swanberg.

– Det kan vara så att de som känner henne allra bäst ser saker som vi andra inte ser. Men det är ännu lite tydligare nu.

Trots de senaste dagarnas utveckling är Jakob Swanberg tydlig med att Anna Holmlunds tillstånd är fortsatt mycket allvarligt.

– Det är jätteallvarligt, säger han och tillägger:

– Det är fortfarande så att Anna har väldigt låg medvetandegrad och låg funktionsnivå.

En rad specialister från olika yrkesgrupper inom vården är inblandade i stjärnans rehabilitering. Men någon prognos går inte att ställa.

– Det är som en ny fas för de anhöriga nu. De har börjat förlika sig med att det här sannolikt inte kommer att bli bra, säger Swanberg.

– De får vänja sig vid att de inte kommer att få tillbaka Anna som den hon var tidigare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.