Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 12:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/smakstart-for-sverige-i-em-kvalet/

Sport

Smakstart för Sverige i EM-kvalet

Regan Magarity ledde Sverige till storseger. Arkivbild. Foto: Ieva Makare/TT

Ny förbundskapten, och nytt tufft EM-kval.

Men de svenska basketdamerna fortsätter att visa klassen.

Kvalpremiären mot Israel slutade i en förkrossande 77–40-seger.

TT Text

Även fast det blev en fin femteplats i sommarens EM – som också innebär OS-kval – fick fransmannen François Gomez lämna uppdraget som förbundskapten för de svenska basketdamerna. In har i stället den välmeriterade italienaren Marco Crespi kommit, och trots att han bara hade haft fyra träningsdagar med landslaget inför EM-kvalpremiären mot Israel hade han inga problem att lotsa Sverige till en storseger i Tel Aviv.

Svenskorna, ledda av storspelande Regan Magarity, körde över Israel fullständigt inledningsvis och vann den första perioden med förkrossande 23–6. De två efterföljande perioderna var jämnare – men den blågula vinsten var aldrig hotad och efter att Sverige växlat upp i den fjärde och avslutande perioden blev segersiffrorna till slut hela 77–40.

Poängbäst i Sverige blev Louice Halvarsson, som noterade 15 poäng.

För Sveriges del går kvalspelet nu vidare med en betydligt tuffare utmaning, då Montenegro väntar på hemmaplan i Malmö på söndag. Gruppvinnarna, och de totalt sett fem bästa tvåorna, går vidare till nästa kvalfas.

EM 2021 avgörs i Frankrike och Spanien.

Läs mer: Basketstjärnan Nina Baresso: Jag tittade efter Lasermannens röda prick på väg till träningen