Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/snara-hittad-hos-svart-nascarforare/

Sport

FBI utreder snara hittad hos svart Nascarförare

Nascarföraren Bubba Wallace förra söndagen.
Nascarföraren Bubba Wallace förra söndagen. Foto: Wilfredo Lee/AP

Nascarföraren Bubba Wallace möttes av en obehaglig upptäckt på söndagen.

Någon hade lagt fram en snara i hans garage.

”En avskyvärd rasistisk handling”, skriver Wallace på Twitter.

Händelsen ska nu utredas av bland annat FBI.

TT Text

En snara har hittats i garaget hos Nascarföraren Bubba Wallace, uppger den amerikanska motorserien.

Wallace är den enda svarte föraren i serien, och Nascar skriver i ett uttalande att ”vi är arga och chockerade och kan inte tillräckligt understryka hur allvarligt vi tar på denna fruktansvärda handling”.

Snaran upptäcktes i Wallaces stalls garage när förarna kom tillbaka efter att söndagens lopp i Talladega, Alabama, hade skjutits upp på grund av regn. Loppet skulle ha varit det första att köras inför publik efter att Nascar förbjudit sydstatsflaggan från alla lopp.

Wallace själv skriver på Twitter:

”Det här är en avskyvärd rasistisk och hatfylld handling som gör mig oerhört ledsen och det är en plågsam påminnelse om hur långt vi har att gå som samhälle.”

Han skriver vidare att han de senaste veckorna mötts av stöd från hela Nascar och att han inte kommer låta sig skrämmas av dem som vill sprida hat.

”Som min mamma sade till mig i dag, ’de försöker bara skrämma dig’. Det här kommer inte att knäcka mig, jag kommer inte att ge upp, jag kommer att fortsätta vara stolt över vem jag är.”

Nascar har inlett en utredning och skriver att man ”kommer göra allt för att identifiera den eller de som är ansvariga och utesluta dem från sporten”.

”Som vi entydigt har sagt tidigare så finns det ingen plats för rasism i Nascar och den här handlingen stärker bara vår beslutsamhet att göra sporten öppen och välkomnande för alla”, skriver Nascar.

Händelsen ska även utredas av FBI.

Loppet som sköts upp ska köras på måndagskvällen, svensk tid.

Ämnen i artikeln

Motorsport
Rasism

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt