Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Snurra snabbt – tricket i slopestyle

Henrik Harlaut har i vinter vunnit både X-games och Dew Tour. Nästa guld att jaga: OS-guldet.
Henrik Harlaut har i vinter vunnit både X-games och Dew Tour. Nästa guld att jaga: OS-guldet. Other: Jonas Lindkvist

Snurra snabbt. Det blir nyckeln till slopestyle-framgångar i Pyeongchang.

Hoppen i OS-banan är mindre än de i Sotji 2014.

– Henrik Harlaut har tränat mycket på det, säger freeskiinglandslagets förbundskapten Patric Hopstadius.

Under Sotji-OS 2014 fick den breda publiken för första gången se snowboard- och freeskiingstjärnorna kasta sig ut i slopestyle.

I Sydkorea kommer bedömningsgrenen som innebär trick på ”rails” (räcken) och hopp att se något annorlunda ut – på grund av hur banan är byggd.

Precis som i Ryssland blir det visserligen tre hopp i området Bokwang uppe i bergen. Men den stora skillnaden är att hoppen är mindre. Konsekvensen för åkarna blir en kortare eller lägre luftfärd. Utmaningen? Att ändå kunna sätta de stora tricken, rotationer på upp till fyra och ett halvt varv och trippelvolter.

– Det gäller att anpassa sig och snurra snabbare, säger Stefan Karlsson, sportchef för både snowboard och freeskiing, medan freeskiinglandslagets förbundskapten Patric Hopstadius fyller i:

– När backen inte är så brant får du mindre fart att jobba med. Det gör att hoppen behöver vara lite mindre och då måste du ta i mer. Vi vill ju använda hoppen maximalt.

Läs mer: Henrik Harlaut lämnar inget åt slumpen 

Med snowboardstjärnan Sven Thorgren skadad finns de stora svenska medaljhoppen i freeskiing: X-games-vinnaren Henrik Harlaut, VM-tvåan Emma Dahlström och 15-åriga supertalangen Jennie-Lee Burmansson.

– Vi har provat våra trick på mindre hopp, Henrik har gjort mycket så, berättar Patric Hopstadius. 

– Först har han byggt upp rörelsen på inlines, i grop, sedan har han gått till hopp i bana, och sedan till samma trick på ett mindre hopp. 

Men OS-banans tre hopp, och några sidohoppsalternativ, i all ära. Slopestyle handlar om att att vara en komplett åkare – och banans många kombinationer på ”rails” kan gynna Sverige.

– Det är ganska svåra ”rails” och det är både Emma och Jennie-Lee väldigt duktiga på, säger Stefan Karlsson.

Jennie-Lee Burmansson själv:

– Det finns så himla mycket ”options”, det kommer att gynna de som är kreativa. 

För både Burmansson och Dahlström har hittills stil, snarare än värstingtrick, varit styrkan. 

– Till exempel får vi väldigt bra betalt för att vi håller våra ”grabs” (sättet att greppa skidorna på i luften) länge, säger Dahlström.

– Sen ska du åka kontrollerat och inte flaxa, tillägger Burmansson.


Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.