Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Söderstrand: Efter Falsterbo vet vi vilka som är redo

OS i Rio blir Sylve Söderstrands sista uppdrag som förbundskapten för hopplandslaget.
OS i Rio blir Sylve Söderstrands sista uppdrag som förbundskapten för hopplandslaget. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hopplandslagets förbundskapten Sylve Söderstrand gör sig redo för sista året som förbundskapten. Sommarens OS i Rio blir Sylves sista mästerskap.

– Jag känner mig full av energi och ser verkligen fram emot Rio, säger Söderstrand.

– När jag bestämde mig för att stanna över OS bestämde jag mig också för att jag verkligen skulle ge allt den här sista resan under förutsättning att ryttarna också var beredda att göra det. Det har de visat att de är.

Det var i samband med EM i Aachen i augusti som DN kunde avslöja att Sylve Söderstrand, som har lett Sverige till stora framgångar, skulle sluta efter OS i Rio.

– Egentligen var min plan att sluta redan efter VM i Normandie 2014 men efter förnuftiga diskussioner insåg jag att det inte hade varit så enkelt att stoppa in en ny med bara två år kvar till OS. OS är det viktiga och det som liksom räknas. Därför bestämde jag mig för att stanna kvar över Rio, berättar Söderstrand.

Förbundskaptenen har med stor intresse följt silly season och är nöjd med den grupp av hästar och ryttare som han nu har att välja mellan.

– Man ska komma i håg att det är sex och en halv månad kvar till OS. Det är väldigt mycket som kan hända under de här månaderna, det vet jag sedan tidigare, men jag tycker att vi har många riktigt bra ekipage att välja mellan.

Vilka som får följa med till Rio avgörs dock inte förrän i sommar.

– Först efter Falsterbo (i juli) vet vi vilka ekipage som är redo.

OS i Rio blir inte bara förbundskapten Söderstrands sista mästerskap utan också landslagsveterinären Jonas Tornells sista resa med landslaget.

– Utöver att vara väldigt skicklig på att ta hand om hästarnas hälsa är Jonas en riktig lagspelare som det har varit väldigt roligt att jobba tillsammans med, säger Söderstrand.

Han fortsätter med ett skratt:

– Jonas och jag har sagt att när EM avgörs i Göteborg nästa år ska vi köpa ett vitt plastbord med stolar och sitta på första parkett under mästerskapet och heja på Sverige.

Men före det väntar en världscupfinal i Göteborg och OS i Rio.

– Världscupfinalen är viktig för att det går på hemmaplan.

Under Sylve Söderstrands ledning har det svenska hopplandslaget vunnit både OS-, VM-, och EM-silver i lag och dessutom har det blivit ett individuellt EM-guld tack vare Rolf-Göran Bengtsson. Vad som saknas på Sylve Söderstrands meritlista är ett mästerskapsguld.

OS i Rio blir sista chansen.