Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 23:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sodertalje-kings-en-seger-fran-sm-guldet-efter-sekunddrama/

Sport

Södertälje Kings en seger från SM-guldet – efter sekunddrama

Alexander Lindqvist avgjorde med bara sex sekunder kvar. Foto: Erik Simander/TT

Södertälje Kings kopplade greppet om SM-titeln efter seger 79–76 mot Borås inför 4.072 åskådare i Scaniarinken. Södertälje har därmed 3–0 i matcher, och chans att avgöra finalserien, som spelas i bäst av sju matcher, i Borås på fredag.

Matchvinnare Alexander Lindqvist som sänkte en avgörande trepoängare med sex sekunder kvar.

Rätta artikel

– Vi har jobbat med sista ”playet” på träning. Nu blev det kanske inte riktigt som vi hade tänkt. Men han (Alexander Lindqvist) har ju skottet, sade Jonathan Person, som själv satte 13 poäng i matchen.

På frågan om Södertälje kan avgöra finalen redan på fredag svarade Person att det kan bli tufft, men att det är det man vill.

– Den här förlusten sved för dem. Nu måste de ju ta fyra raka.

Matchen inleddes avvaktande av båda lagen. Det var tydligt att det fanns nerver med i spelet. 

För Södertälje handlade det om att sätta avtryck genom att vinna även finalmatch tre. För Borås handlade det mer om överlevnad. Man behövde en seger för att känna att finalen, som spelas i bäst av sju, fortfarande lever.

Efter första perioden var gästande Borås i ledning med tre poäng, 19–16, utan att för den skull spela någon toppbasket.

Den ledning Borås hade efter första perioden utökades snabbt till sex poäng marginal (22–16) redan i inledningen av den andra perioden.

Men Borås spelade med små marginaler, samtidigt som Södertälje försvarade bra på deras playmaker Nimrod Hilliard.

Borås drog på sig snabba foul. Södertälje var ikapp (26–26) med 4.48 kvar, och Borås tog timeout. Men man fortsatte att ha problem med Södertälje, och drog på sig nya foul.

Med 2.20 kvar av perioden satte Jonathan Person två straffkast, och gav Södertälje ledningen med 32–30. Och ytterligare tre poäng av Jonathan Person innebar att Södertälje kunde gå till halvtidsvila i ledning 35–30.

Utmärkande var framför allt att Södertälje dominerade returtagningen (26–18) i första halvlek.

Borås var inte i akut foulnöd efter första halvlek. Men det var ett faktum att startspelarna Nimrod Hilliard, Marcus Tyus och William Gutenius samtliga stod på tre fouls inför andra halvlek.

Andra halvlek fick en intressant öppning. Södertälje ryckte snabbt till sig en sjupoängledning. Men Borås vek inte ner sig, gjorde snabbt 8–0, och var plötsligt i ledning igen med en poäng.

Borås fortsatte att spela jämnt. Lagen följdes åt och Borås hade ledningen 54–52 inför sista perioden, sedan man vunnit tredje perioden med 24–17.

Södertälje hade Toni Bizaca inne en del i tredje perioden, och det var hans jobb under offensiv korg som höll Södertälje i matchen, Bizaca gjorde sju raka poäng.

Med 7.16 kvar av matchen drog Nimrod Hilliard på sig sin fjärde foul. Borås hade därmed två man på fyra fouls, och två på tre.

Men Borås var i ledning med två poäng när Södertälje tog timeout, vid ställningen 59–61.

Slutet blev rafflande. Lagen följdes åt. Och med nio sekunder kvar satte Alexander Lindqvist två straffkast, och Södertälje var i ledning med tre poäng (76–73). Men Michael Moore sänkte omgående en trea för Borås, och utjämnade.

Med sex sekunder kvar på klockan hade Södertälje bollen, och chans att avgöra. På nytt var det Alexander Lindqvist som klev fram, sänkte en trea, och stängde en svängig match, som kunde ha slutat hur som helst.

Läs mer: Nu snackas det basket igen i Södertälje