Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 15:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sodertalje-mastare-i-basket-igen/

SPORT

Södertälje mästare i basket igen

Södertälje Kings är kungarna i svensk basket.
Södertälje Kings är kungarna i svensk basket. Foto: Bertil Ericson/TT

Champagnen sprutade men coachen Vedran Bosnic lyckades att hålla sig undan. Men hissad blev han. Med 92–80 på siffertavlan hade Södertälje Kings all anledning att fira vinsten i den sjunde och avgörande matchen mot Norrköping Dolphins.

– Vi förlorade sex spelare från i fjol, ändå vann vi igen, säger Bosnic och kramar om alla som kommer i hans väg.

Segern på bortaplan i den sjätte finalen var precis vad Södertälje behövde för att kliva ut i Täljehallen och ta hand om taktpinnen. Efter en trevande inledning förvandlade hemmalaget 38–38 till 46–38 i slutet av första halvlek.

– Det kändes givetvis bra att gå in med en ledning i paus på åtta poäng, säger Bosnic.

Han hinner knappt avsluta meningen innan förhållandevis lille, men planens store lirare, John Roberson och de andra spelarna tar tag i sin populäre coach och hissar honom så högt upp mot taket de kan.

När han till slut står stadigt med fötterna på det av champagne kletiga golvet ger Bosnic sin kärleksförklaring till spelarna.

– Vi har ett otroligt starkt lag, tänk på att vi låg under med 3–2 i matcher och var tvingade att vinna de två avslutande matcherna för att stå här som mästare, grabbarna var magiska i dag.

Även om Bosnic inte gärna lyfter fram enstaka stjärnor så kan man inte komma ifrån att spelare som John Roberson, Martin Pahlmblad och Tobias Borg gjorde avgörande insatser.
Roberson var i det närmaste felfri och stannade på 32 poäng. Amerikanen var givetvis nöjd med sin insats.

– Men jag gjorde 42 i finalen i fjol, säger Robertson med ett brett leende. Nu jobbade alla hårt tillsammans och det var en härlig känsla när klockan tickade ned mot noll.

Samtidigt som det dansas, kramas och ska fotograferas på ena sidan går ett gäng förlorare av planen på den andra. Joakim Kjellbom, som inledde så bra men mattades ju längre matchen led, tappade till och med humöret under slutminuterna, står med tom blick och ser på när Södertäljes spelare får sina guldmedaljer. Hans silver är i detta läge värt noll.

– Södertälje var bättre än oss i dag, erkänner Kjellbom. Vi hittade inte vårt spel och tappade fokus. Luften gick ur oss under de två avgörande matcherna.

Toni Bizaca, som var den som spelade hem den viktiga bortamatchen i Norrköping, hade den här dagen mer av en biroll men några avgörande poäng kom från hans händer när Södertälje sprang ifrån innan halvtid. Nu tog andra spelare chansen att bli hjältar inför en fanatisk hemmapublik i Täljehallen.

För Södertälje var det andra SM-guldet i rad, laget har varit i final tre år i rad.

Med Roberson i laget kan motståndarna få svårt att stoppa Södertälje från tredje raka SM-guldet.