Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 15:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sok-lakarens-kritik-mot-rf-basen-fel-person-i-det-har-laget/

Sport

SOK-läkarens kritik mot RF-basen: ”Fel person i det här läget”

SOK-läkaren Bo Berglund (till höger) kritik mot RF-ordföranden Björn Eriksson.
SOK-läkaren Bo Berglund (till höger) kritik mot RF-ordföranden Björn Eriksson. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

En av Sveriges mest kända idrottsläkare riktar kritik mot hur Riksidrottsförbundet och ordföranden Björn Eriksson agerat under coronakrisen.

– Björn Eriksson är i det här läget lite fel person, säger Bo Berglund, medicinskt ansvarig på Sveriges olympiska kommitté.

Bo Berglund tycker att de olika idrottsförbunden fått för dålig hjälp med hur verksamheten i allmänhet och tävlingsverksamheten i synnerhet ska kunna bedrivas under coronakrisen med dess restriktioner.

Han anser att orsaken är att idrotten inte varit med när beslut tas. Av rädsla för att göra fel har därför många förbund dragit ned på verksamheten för mycket.

– Jag tycker att man bör ta in expertis som kan vara med när Folkhälsomyndigheten (FHM) tar beslut som rör idrott. Det ska vara någon person som verkligen kan idrott och kan säga ”inom den idrotten kan man göra si och så” och ge råd, säger Bo Berglund.

– De (FHM) har inte haft någon med som vet hur idrotten fungerar. Det hade behövts och kommer att behöva tas in någon sådan person om det här fortsätter.

– Riksidrottsförbundet har en gammal myndighetsperson, Björn Eriksson (ordföranden som bland annat varit rikspolischef), som är uppfostrad att inte ifrågasätta myndigheter. Man (RF) har inte krävt kompetens i de här beslutande organen.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har tidigare varit rikspolischef.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har tidigare varit rikspolischef. Foto: Noella Johansson/TT

Bo Berglund ser inte slutet på coronakrisens påverkan på idrotten. Tvärtom.

– Det här kommer att bli större. Hittills har det varit fokuserat på Stockholm men det här sprider sig ut i landet. Idrotten måste tänka till. Det måste finnas kompetent personal på Folkhälsomyndigheten som kan idrott. Som kan diskutera frågorna med RF. Jag tror att Björn Eriksson i det här läget är lite fel person att ha myndighetskontakter eftersom han tillhör myndighetsvärlden till stor del, säger Bo Berglund.

Idrottsrörelsen består av många olika sporter och hamnar därför i en svår situation på grund av coronakrisens restriktioner.  

– Ingen vill göra fel men idrotten och förbunden behöver stöttning. Det är så speciellt med närkontakt några sekunder då och då och det är så olika i olika sporter, säger Bo Berglund.

– Idrott är olika väsensskilda aktiviteter som kräver att man kan idrotterna för att veta hur man ska implementera såna här aspekter.

Risken att göra fel gör enligt Bo Berglund att det just nu görs för lite i svensk idrott.

– Jag känner att det är stiltje på innovationsfronten när det gäller tävlingar. Man kan göra grejer även med det här regelverket, men man måste göra annorlunda.

Berglund tycker framför allt att det är tävlingsverksamheten på ungdomsnivå som borde hållas i gång mer. 

– Det borde exempelvis kunna vara mer tempolopp (individuell start) för ungdomar i konditionsidrotter. Jag tycker att man kunde jobba hårdare på att hitta lösningar inom olika idrotter för att stimulera ungdomar och juniorer. Annars tappar folk lust och gnista. Just i junior- och ungdomsåldrarna är det jätteviktigt att få utmana och testa. Det är det som driver mig i den här frågan.

SOK-läkaren Bo Berglund är kritisk till hur RF och ordföranden Björn Eriksson agerat under coronakrisen.
SOK-läkaren Bo Berglund är kritisk till hur RF och ordföranden Björn Eriksson agerat under coronakrisen. Foto: Jessica Gow/TT

Bo Berglund har varit medicinsk rådgivare åt Kanotförbundet under krisen och tycker att de jobbar rätt.

– Kanotförbundet har gjort det bra. De har telefonmöte nästan varje morgon med ordföranden, generalsekreteraren och några andra för att försöka bedriva en viss aktivitet.

Vilken hjälp skulle ett förbund som exempelvis kanot behöva från RF och från FHM?

– Det är det här med klarare direktiv. Nu är de så svepande att inte ens en så stor sport som fotboll hamnade rätt. Det gäller att få stöttning i sina beslut.

– Jag tycker att man ska se möjligheterna. Fotbollen testade i alla fall gränserna. De där träningsmatcherna kanske inte var så bra men man visade i alla fall att man var på hugget. Många andra idrotter har bara lagt ned.

Läs mer: RF: Bekämpningen av smittan kommer först