Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-04 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/soks-harda-os-krav-vacker-kritik-en-fraga-vi-maste-ta-tag-i/

SPORT

SOK:s hårda OS-krav väcker kritik: ”En fråga vi måste ta tag i”

Lovisa Lindh är en av de svenska friidrottare som inte åker till OS i Tokyo.
Lovisa Lindh är en av de svenska friidrottare som inte åker till OS i Tokyo. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Krossade OS-drömmar, friidrottskarriärer som läggs ner i besvikelse och i förlängningen ett prestationsmässigt sämre olympiskt spel.

Med Tokyo-OS bara några veckor bort har SOK:s tuffa krav för svenska friidrottare hamnat under lupp.

– De stora mästerskapen är motorn i vår elitidrott och då måste vi värna om att det finns rimliga uttagningskriterier, säger friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint till DN.

För att som svensk idrottare få komma med i OS-truppen krävs, enligt SOK:s krav, att utövaren har en chans att nå en topp åtta-placering i sin gren. Kraven är inte nya, men har aktualiserats när Sveriges olympiska kommitté (SOK) tar ut de sista svenskarna som får åka till Tokyo.

För 800-meterslöparen Lovisa Lindh och stavhopparen Melker Svärd Jacobsson slutade detta i besvikelse när ingen av dem togs ut i OS-truppen. Båda har klarat sina internationella kvalgränser i respektive gren – men föll på kravet om att ha chans på topp åtta.

Lindh och Svärd Jacobsson riktade efteråt hård kritik mot SOK:s krav och det är friidrottarna inte ensamma om att göra.

Enligt Karin Torneklint står Friidrottsförbundet inte bakom kraven utan har i stället flera gånger varit i kontakt med SOK för att försöka ändra på dem.

– Vi har länge tyckt att topp åtta-kriteriet inte är bra för friidrott. I våras skrev vi till SOK om att är det något år man ska frångå principen så är det efter en stor pandemi. Men vi har inte fått något stöd, säger Torneklint.

Karin Torneklint, friidrottslandslagets förbundskapten.
Karin Torneklint, friidrottslandslagets förbundskapten. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Hon menar att sportens största mästerskap är vad som driver friidrotten framåt. Utan rimliga chanser att nå dit riskerar aktiva utövare att falla bort, inte minst bland yngre generationer. Samtidigt uppger hon att förbundet måste driva frågan hårdare.

– Det blir stort fokus på frågan nu med OS, men vi måste vara självkritiska och konstatera att vi inte lyckats driva frågan tillräckligt mycket under 365 dagar om året, säger Torneklint.

Torneklint får medhåll från Gustaf Hultgren, som till vardags tränar stavhoppare som Michaela Meijer, Angelica Bengtsson och Melker Svärd Jacobsson.

– Det har pratats en hel del om detta även långt innan OS. Det är en fråga vi måste ta tag i på nästa årsmöte. En viktig drivkraft för att hålla på med idrott är resultatutveckling och ett OS specifikt. Är du en ung idrottare vill man inte få den drömmen släckt, säger Gustaf Hultgren.

I Melker Svärd Jacobssons fall har Hultgren på nära håll bevittnat hur stavhopparens drömmar gått upp i rök när han i helgen inte lyckades nå 5,80 som var SOK:s eget krav trots att han redan kvalat in till spelen via sin rankning.

Melker Svärd Jacobsson åker inte till OS.
Melker Svärd Jacobsson åker inte till OS. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

Efteråt har Svärd Jacobsson varit öppen med att han inte är säker på om han har motivationen för att orka satsa vidare mot ett OS i Paris 2024.

– Han är så klart förbannad för att han inte får chansen när han har alla förutsättningar för att nå ett bra resultat, säger Hultgren.

En annan aspekt är att det rent prestationsmässigt innebär ett sämre OS när idrottare från andra länder, med sämre sportsliga resultat, får åka till Tokyo på bekostnad av att svenska friidrottare stoppas.

– OS ska vara en tävling för de bästa och det är tråkigt om folk som är bättre inte får chansen för att det enskilda förbundet har sina egna krav. Tänk om alla skulle ha en sån syn på OS? Då skulle det sluta med att vi bara har åtta deltagare och inget utrymme för överraskningar, säger Gustaf Hultgren.

Till SVT svarar SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo på kritiken och förklarar att det är idrottarna som själva har bestämt hur uttagningsprocesserna för den svenska olympiska idrotten ska se ut.

– Resultaten som de har gjort räcker tyvärr inte till. Melker och Lovisa är internationellt kvalade via rankning, men har inte de faktiska resultaten i meter och centimeter, eller minuter och sekunder som krävs för att vi ska bedöma en topp åtta-nivå, säger Reinebo.

Läs mer:

Avstängda stjärnan helt borta från OS

Springsteen får OS-debutera i Tokyo – laget presenterat

OS-kvalade trots sorgen: ”Pappa var med mig under loppet”

Ämnen i artikeln

SOK
Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt