Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 21:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/soks-lakare-alla-svenskar-ar-friska/

SPORT

SOK:s läkare: ”Alla svenskar är friska”

SOK-läkaren Per ”Pliggen” Andersson försäkrar att alla svenska idrottare är friska.
SOK-läkaren Per ”Pliggen” Andersson försäkrar att alla svenska idrottare är friska. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Oron för eskalerande smitta i OS-byn är stor och testerna omfattande.

Men än så länge finns inga smittofall i svenska truppen, försäkrar svenske OS-läkaren.

– Alla svenskar är friska, säger Per ”Pliggen” Andersson

TT Text

De aktiva omgärdas av hårda regler kring alltifrån tester till munskydd och avstånd. Allt för att hålla sig undan potentiella smittorisker. En utmaning, men arbetet pågår för fullt – inte minst bland svenskarna.

– Jag har ett väldigt stort fokus på svenska truppen och hur vi förhåller oss till de rutiner vi inarbetat, och än så länge tycker jag att det funkar bra, säger Per Andersson.

Flera fall har upptäckt i OS-byn i Tokyo – och i samhället utanför, bland japanerna själva, fortsätter smittan att öka. Detta trots att undantagstillstånd råder i den japanska huvudstaden.

Ytterligare två idrottare som bor i OS-byn i Tokyo har bekräftats smittade med coronaviruset, uppger arrangörerna.

Även tio andra personer med koppling till spelen har bekräftats smittade, vilket innebär att totalt 87 hittills har smittats.

Självaste OS-chefen gick tidigare i veckan ut och flaggade för att OS skulle kunna stoppas i sista sekund - om smittan eskalerar. Det har varit stor osäkerhet kring arrangemanget och många är oroliga att OS ska bli ett så kallat superspridarevent.

Det kan finnas en risk, medger Per Andersson.

– Noll och hundra procent finns inte i medicinen, så allt är möjligt. Men jag menar att med de åtgärder som finns har vi gjort det vi kan göra.

Läs mer: Svenska stjärnorna tvingas vädja till andra idrottare om avstånd: ”Innebär det att man är otrevlig får det vara så”

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt