Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Som 12-åring valde han bort fotboll för ridsportens formel 1

Tolv år gammal slutade Ludvig Svennerstål spela fotboll för att istället satsa på ridning.
Det gjorde honom till en udda fågel bland kompisarna i Stockholms innerstad.
– Jag har aldrig ångrat mig, men man kan väl säga att mitt liv hade varit något enklare om jag hade blivit en ny Zlatan i stället för ryttare, säger Ludwig Svennerstål, Sveriges VM-hopp i fälttävlan.

Mod.

Tre ynka bokstäver är allt som krävs för att bilda ett av de vackraste orden i svenska språket.

Vi drömmer alla om att följa våra egna hjärtan, oavsett vad andra tycker och tänker. Men när omgivningens påtryckningar blir för stora är det inte alltid enkelt att gå mot strömmen.

Ludwig Svennerstål vågade göra det. När tiden inte räckte till för att kombinera hans två stora intressen, fotboll och hästar, valde han att sluta spela fotboll i Djurgården och satsade på ridningen eftersom det var den sporten han brann mest för.

Valet fick konsekvenser. I stället för att vara en av grabbarna blev han ”hästkillen”. När de andra killarna i klassen åkte till fotbollsträningarna var han ende som i stället åkte till stallet.

– Jag blev retad för att jag höll på med hästar, inte alltid men då och då. Främst innan jag bytte skola. När jag började på Enskilda gymnasiet upphörde det, säger Ludwig.

– Jag tyckte inte att jag tog åt mig eller att det påverkade mig, men min mamma säger att det gjorde det, fortsätter han.

Ludwig, som i dag fyller 24 år, sitter tyst en kort stund innan han fortsätter:

– Mammor brukar veta bäst så hon har säkert rätt. Det är tufft att vara ung och inte vara som alla andra.

I dag vet Ludwig att han gjorde rätt. I en sport där du räknas som lovande tills du passerat de 30 har Ludwig redan etablerat sig i världseliten. 24-åringen var given i det svenska VM-laget som den kommande veckan tävlar om medaljerna i Normandie, och det som började som ett intresse har också blivit hans yrke.

Till skillnad från många av sina landslagskompisar är Ludwig inte uppvuxen på en gård utan på Östermalm i centrala Stockholm, men att han blev hästintresserad var ingen skräll. Hela Ludwigs familj håller på med sporten, och de har alltid stöttat honom både känslomässigt och ekonomiskt.

– Utan dem skulle jag aldrig ha kunnat satsa, säger Ludwig bestämt.

Det mod han visade som 12-åring har fortsatt att vara hans ledstjärna i livet. 19 år gammal flyttade han ensam från Stockholm till England för att bo och träna hos den tyske landslagstränaren Christopher Bartle.

– Det är klart att det var nervöst, men även om mina föräldrar alltid funnits för mig lärde de mig tidigt att ta eget ansvar. När jag var 15 år och skulle köpa en häst fick jag själv förhandla med ägaren och jag fick tidigt ansvara för hur jag la upp träningen och boka in tränare. Så allt som rörde hästarna tyckte jag inte var några större problem när jag kom över till England. Det var snarare i det vanliga livet som omställningen var störst, berättar Ludwig.

– För första gången skulle jag sköta allt praktiskt i vardagen på egen hand, klara av att lägga upp en egen budget och sådana saker. Det tog sin tid att hitta rätt i det men jag kan utan tvekan säga att flytten till England är det bästa jag har gjort. Det fick mig att mogna, fortsätter han.

Tanken var att han skulle stanna hos Christopher Bartle ett år och sedan börja plugga. Men under månaderna i England utvecklades han snabbt som ryttare. När han flyttade dit kändes en start i OS i London 2012 som en utopi. Plötsligt fanns den inom räckhåll.

Så planerna ändrades. Ludwig bestämde sig för att stanna kvar i England och göra en rejäl OS-satsning. Den lyckades. 21 år gammal OS-debuterade han i London. Ludwig ingick i det svenska laget som slutade fyra och var finalfältets yngste ryttare.

– Det är det häftigaste jag har gjort, men jag kan fortfarande reta mig på att vi inte lyckades ta bronset. Det borde ha varit vårt, säger han och får något mörkt i ansiktet.

Efter OS började Ludwig, då 22 år gammal, med stöd av sina föräldrar att driva en egen verksamhet med två anställda på en gård utanför London. Där kombinerade han den egna elitsatsningen med att utbilda och sälja hästar.

– Som fälttävlansryttare går det inte att enbart leva på sponsorer och prispengar. Sporten är tyvärr inte tillräckligt stor för det. Inte än i alla fall även om vi är på rätt väg. I framtiden hoppas jag att vi lyckats göra sporten mer tillgänglig och visa den breda publiken vilken cool sport fälttävlan är, men innan vi är där måste vi hitta andra sätt att också tjäna pengar, konstaterar Ludwig.

Trots att den egna verksamheten fungerade bra kände Ludwig att det var något i livet som saknades.

– Jag tror alla människor mår bra av att ibland stanna upp och fundera på hur de vill leva. Det enkla är naturligtvis att bara köra på men då blir livet rätt trist.

Ludwig insåg att han inte hade släppt drömmen om att studera vidare. Jobbet med det egna försäljningsstallet hade snarare förstärkt lusten att läsa ekonomi.

– Men jag insåg att om jag skulle kunna plugga samtidigt som jag fortsätter att tävla på hög nivå var jag tvungen att hitta en bättre ­balans mellan de olika delarna i mitt liv, förklarar Ludwig.

Det var dags för ett nytt modigt beslut.

I slutet av förra året sålde han flera av stallets hästar och behöll bara de bästa. Han lämnade gården i Wendover utanför London och hyrde i stället in sig hos Mark Todd, en av världens mest meriterade fälttävlansryttare.

– Jag kan inte säga att jag ännu har nått den perfekta balansen men jag är på väg mot den och när jag är där tänker jag börja plugga. Kanske blir det nästa år, kanske dröjer det ytterligare en tid, men det ska bli av. Det har jag bestämt mig för, säger Ludwig.

Med mod som ledstjärna i livet är det naturligtvis ingen tillfällighet att Ludwig Svennerstål har satsat på fälttävlan, grenen som ibland kallas för ridsportens formel 1 och som kräver otroligt mycket av sina utövare.

– Fälttävlan är en riskfylld sport, men jag tycker att vi rör oss åt rätt håll. Sporten är inne i ett förändringsarbete och det händer många positiva saker, men alla risker går inte att bygga bort. Hästar är levande varelser och du kan aldrig vara riktigt säker på hur de reagerar ute på banan, säger Ludwig.

– Samtidigt är det också det som gör sporten spännande. Inte att det kan ske olyckor men att det händer oväntade saker. Den nerven är kittlande och det som gör att det är så kul att hålla på med fälttävlan.

Har du själv varit rädd någon gång?

– Nej, aldrig. Däremot tycker jag det är jättejobbigt när min lillasyster tävlar. Då är jag både nervös och orolig.

Ludwig har bott i England i snart fem år och numera säger han hemma om både Sverige och England.

– Det varierar hur ofta jag är i Sverige, men det är alltid skönt att komma till Stockholm och ha tid att umgås med familj och vänner. Då kopplar jag av och tänker på andra saker än hästarna, säger Ludwig.

Men det märks ändå att han är på väg in i VM-bubblan. Vad vi än pratar om kommer vi tillbaka till det som väntar i Normandie.

– Jag älskar att tävla. Det är det som driver mig. Jag vill vinna.

– Man måste sätta höga mål. Gör man inte det kommer man aldrig att lyckas, säger Ludwig Svennerstål.

VM i Normandie, som invigdes på lördagen, blir Ludwigs VM-debut.

Shamwari, hästen som Ludwig tog EM-silver i lag med för ett år sedan, är såld till USA och kommer i VM att tävlas av sin nya ryttare. Ludwig rider i stället 11-årige ­valacken Alexander som också är den häst han matchar mot OS i Rio.

– Alexander har varit riktigt fin under våren och sommaren så vi är redo, säger Ludwig.

Flytten till Mark Todd har inneburit ett lyft för Ludwig. Inte bara för att han numera har färre hästar och därför kan lägga ned mer tid på varje häst, utan också för att han har kunnat få råd och tips av Todd.

– Todd är helt fantastisk. Det är väldigt inspirerande och kul att se hur han jobbar med sina hästar.

Under våren har Ludwig och Alexander jobbat hårt med att förbättra sitt dressyrprogram.

Dressyren avgörs alltid som första disciplin i fälttävlan och ska Ludwig ha en chans på en bra placering i VM måste han vara med bland de bästa redan från starten.

– Vi har ändrat dressyrträningen en del, och det har gjort att vi har förbättrat oss. Men det finns mer vi kan jobba med och det ska vi göra fram till Rio.

För även om VM är stort och mäktigt, är det också ett steg på vägen mot något ännu större och mäktigare. Om två år avgörs OS i Rio och då ska det bli medalj.

– Jag vet att det är långt dit och mycket kan hända. Men som jag sa tidigare. Man måste sätta höga mål, säger Ludwig med ett leende.

Ludwig Svennerstål

Född: 24 augusti 1990 i Stockholm.

Nuvarande bostadsort: Badgerstown utanför Swindon i England.

Yrke: Fälttävlans­ryttare samt utbildar och säljer hästar.

Meriter: EM-silver i lag och OS-fyra i lag.

Aktuell för: Ankare i det svenska VM-laget i fälttävlan.

VM-häst: Alexander. Malin Fransson

Följ Ludwig

https://twitter.com/svennerstal

http://instagram.com/ludwigsvennerstal