Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Somalia till Zinken med första segern i ryggen

Somalia har tagit sin första bandyseger – 15–0 mot Afghanistan. På onsdagen kommer laget till Zinken.
Somalia har tagit sin första bandyseger – 15–0 mot Afghanistan. På onsdagen kommer laget till Zinken. Foto: TT

Första segern blev en storseger. För en vecka sedan vann Somalias bandylandslag mot Afghanistan med 15-0. Under onsdagen blir det tuffare då man möter stadslaget för 15-åringar på Zinkensdamm.

Efter en svit av stora förluster vände det plötsligt för Somalias bandylandslag. På Tunets IP i Borlänge besegrades Afghanistan, bestående av flyktingar som hittat in i Karlstad bandy, med 15–0.

– Vi hade som mål att ta poäng i VM, tyvärr så förlorade vi samtliga matcher. Men vi gjorde fler mål än tidigare och spelade mycket bättre än tidigare, konstaterar Mursal Isa, lagledare för Somalia bandy.

Men i matchen mot Afghanistan framstod helt plötsligt Somalias spelare som de stora stjärnorna.

– Det blev en historisk match, vi vann ju en match för första gången. De var ju nybörjare så vi kände igen oss, vi har varit i samma situation. Förmodligen möter vi dem i bandy-VM 2017.

Onsdag eftermiddag 16.30 väntar en match mot ungdomar i Stockholms stadslag.

– Varje match är en skjuts framåt eftersom vi inte är med och spelar i någon serie. Vi får ta vara på alla träningsmatcher som dyker upp.

När de somaliska ungdomarna började med bandy var den stora uppgiften att lära dem åka skridskor.

– Nu åker de mycket bättre, det är den stora skillnaden mot när vi började, de åker fortare. Spelförståelsen kommer också mer och mer. Vi jobbar också med hur de hanterar klubban och hur man skjuter. Nu fungerar de som ett bandylag, säger Mursal Isa.

Tanken var att Somalias president Hassan Sheikh Mohamoud skulle besöka Zinkensdamm för att för första gången se landslaget spela. Men oroligheter i Mogadishu gör att presidenten tvingas avstå resan till Sverige.