Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 10:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/spansk-experthjalp-vassar-hammarby-infor-kvalet-till-champions-league-i-futsal/

SPORT

Spansk experthjälp vässar Hammarby inför kvalet till Champions League i futsal

Hammarbys lagkapten Liridon Makolli hoppas få möta de riktigt stora lagen i Champions League i futsal.
Hammarbys lagkapten Liridon Makolli hoppas få möta de riktigt stora lagen i Champions League i futsal. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Med hjälp av den ytterst välmeriterade tränaren Javier Lozano hoppas Hammarby ta sig vidare i Champions League i futsal.

– Det gäller att komma ut och se och få höra hur andra tänker futsal och sedan försöka få in det i vårt spel, säger lagkaptenen Liridon Makolli.

Trots att Hammarby är en liten klubb när det gäller futsal fick man bästa möjliga coachning inför kvalet till Champions League.

Javier Lozano, som tagit två VM- och tre EM-guld med Spanien, gästade Hammarby på lägret i Barcelona.

Lozano var med på träningsmatcherna och höll dessutom seminarier med spelare och ledare.

– Man får se futsal ur helt andra synvinklar, det är väldigt lärorikt. Jag tycker att fler svenska klubbar ska försöka komma ut och se hur man tänker utomlands, säger Makolli.

Det är de små små detaljerna som Makolli tar med sig i sin fortsatta karriär.

– Hur man rör sig, hur man touchar bollen och gör avledande löpningar. De är betydligt mer taktiska i Spanien, du måste ha spelförståelse och vara smart.

Joakim Eriksson, Hammarbys sportchef, ger Javier Lozano högsta betyg.

– Då handlade det mer om psykologi, han hade hela spektrat från väldigt hög nivå till specifika detaljer då han plockade upp spelare och visade hur de ska agera i man mot man-situationer.

Sebastian Holmqvist, som valt bort elitfotboll för futsal, instrueras av tränaren Javier Lozano under lägret i Barcelona.
Sebastian Holmqvist, som valt bort elitfotboll för futsal, instrueras av tränaren Javier Lozano under lägret i Barcelona. Foto: Joakim Eriksson

Eriksson uppskattade att Lozano pratade om ödmjukhet.

– Vi har vunnit två raka SM-guld så vissa spelare kanske känner att de är lite bättre än vad de egentligen är, att det är deras personliga agerande som ligger bakom hela framgången. Det är ändå kollektivet som gjort att vi nått så långt. Om en faller ur i det defensiva spelet så blir det en stor lucka.

Det inledande gruppspelet avgörs i Estland från lördag till tisdag. Ettan i gruppen, och bästa tvåan från de åtta grupperna, går vidare till huvudgruppspelet Champions League.

Någon penningrullning likt den i fotbollens Champions League är det inte tal om.

Klubbarna får runt 100 000 kronor inför varje gruppspel, pengar som ska gå till resor och andra omkostnader, väl på plats står arrangören för hotellkostnader.

De lag som lyckas ta sig till huvudgruppspelet har sedan möjligheten att gå till elitomgången med 16 klubbar där fyra gruppsegrare i slutet av maj får chansen att slutligen göra upp om den prestigefyllda titeln.

Sporting från Portugal är regerande mästare då laget besegrade FC Barcelona med 4–3 i finalen i maj.

– Det ska bli kul att få chansen att möta lite större lag, det betyder mycket. Utomlands är man några år före men jag tror att vi har en bättre chans i år än förra året då vi åkte ut direkt i en playoff-match, säger Eriksson.

Hammarby inleder mot Viimsi från Estland. Sedan följer match mot Gentofte från Danmark, som under många år dominerat den danska ligan. Gruppspelet avslutas mot Sparta Belfast från Nordirland.

– Det blir tufft men kul. Den stora drömmen är att gå vidare och få spela mot lag som Barcelona. Men först och främst ska vi ta oss vidare från det här gruppspelet, säger Makolli.

Hammarbys futsallag inför en träningsmatch i Barcelona.
Hammarbys futsallag inför en träningsmatch i Barcelona. Foto: Joakim Eriksson

Danska Gentofte är favorit men Joakim Eriksson räknar inte bort FC Viimsi.

– Vi räknar med att de kanske tar in några brassar eller andra bra spelare över själva Champions League-spelet, säger Eriksson.

Hammarby har inga brassar att ta in. Men man lånar in Ignatius Malki som gjorde 17 mål för Örebro Futsalklubb förra säsongen.

– Det var mycket tack vare Malki som Örebro blev vårens lag, jag är jätteglad att vi kan ta in honom, det är en spelare jag följt länge, berättar Eriksson.

Hammarby startade med futsal 2016. 31-årige Liridon Makolli var med redan från början.

– Vi spelade i division 1 men gick direkt upp till SFL (Svenska Futsalligan).

Makolli spelade division 1-fotboll med Enskede IK när han bestämde sig för att satsa på futsal.

– Alla har spelat fotboll och sedan har man valt att skola om sig till futsalspelare, nu kör vissa lite fotboll vid sidan av, säger Makolli som själv spelar i division 2 för IFK Österåker.

Sebastian Holmqvist har spelat fotboll i superettan och varit proffs i Norge.

– Vi vill att spelarna ska satsa hundra procent på futsal. Sebastian var en av de första som tog det steget. Om de ska spela fotboll så föredrar vi att de spelar i en lägre division så att de inte är bundna av kontrakt, då blir det svårt för oss att få tillgång till dem, säger Joakim Eriksson.

Liridon ”Doni” Makolli har vunnit två raka SM-guld i futsal med Hammarby.
Liridon ”Doni” Makolli har vunnit två raka SM-guld i futsal med Hammarby. Foto: Johan Borehed/Bildbyrån

Taha Ali gick motsatt väg, han älskade futsal men kunde inte nobba ett kontrakt med allsvenska Örebro SK.

– Han är en fantastisk tekniker och blev en stor publikfavorit hos oss efter en minut på planen. Vi hoppas få in honom i en match under säsongen, det vore kul, säger Eriksson.

Makolli skulle gärna se en match mellan Hammarbys allsvenska lag och futsallaget.

– Det hade varit häftigt.

Han skulle också gärna se att Vladimir Rodic väljer futsal när han slutar med fotbollen.

– Han har pratat om att det skulle vara kul att komma ned och testa. Men han har ju några år kvar som fotbollsspelare.

Joakim Eriksson faller för en annan av Hammarbys allsvenska spelare. Han vill ha in 17-årige succéspelaren Williot Swedberg.

– Det vore magiskt, vilken kille, säger Eriksson med beundran i rösten.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt