Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 17:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sparkades-i-huvudet-raddades-av-hjalmen/

Sport

Sparkades i huvudet – räddades av hjälmen

Tre veckor efter den allvarliga olyckan hoppade Sissela Smith och hästen Cartier elegant över alla hinder. På Sisselas huvud satt en ny ridhjälm. Foto: Jonas Lindkvist

Hästen snubblade oturligt och både hon och ryttaren Sissela Smith trillade omkull.

Hon fick fem frakturer i ansikte, men de läker.

Viktigare var att ridhjälmen skyddade henne från allvarligare skador.

– Jag förstår inte folk som rider utan ridhjälm, säger hoppryttaren Sissela Smith som på torsdagen – bara tre veckor efter olyckan – tävlade på Stockholms stadion.

– Hur kan de vara så vårdslösa med sin egen säkerhet när de vet hur allvarliga konsekvenserna kan bli. Huvudet är skört och vi som ryttare måste göra allt vi kan för att skydda det, fortsätter hon.

24-åriga Sissela Smith är rutinerad. Hon har ridit sedan tidig ålder, och är en av Sveriges mest lovande hoppryttare.

Men när det är djur inblandade finns det inga garantier. Olyckor kan inträffa oavsett hur mycket rutin eller hästkunskap man har.

Det fick Sissela Smith erfara för tre veckor sedan i samband med en tävling hemma i Norrköping, då var olyckan framme.

– Jag skulle värma upp en av mina hästar och när vi travade snubblade hon till och tappade balansen. Hon stupade ner i backen, och då följde jag så klart med, berättar hon.

– Hon gjorde vad hon kunde för att hitta balansen igen, men då råkade hon springa över mig vilket gjorde att jag fick en rejäl smäll i ansiktet. Jag kände hovarna över såväl kroppen som ansiktet men trodde inte att det tog så illa.

Tävlingsläkaren insåg dock direkt att Sissela behövde läkarvård, och skickade henne vidare till sjukhuset i Norrköping.

– När man har ramlat av några gånger lär man känna sig själv och sin kropp så på vägen till sjukhuset insåg jag att det kanske inte vara så bra trots allt.

Undersökningen visade att den känslan var riktig.

Sissel Smith hade fått fem frakturer i ansiktet. Den under ena ögat var den som bekymrade läkarna mest, och som kunde kräva en operation.

– Men det fanns en risk att en sådan operation kunde ge mig problem med synen så därför bestämde de att vi skulle avvakta en vecka, berättar Sissela Smith.

– Den veckan var jobbig eftersom jag då började tänka tankar som att min karriär kunde vara över om jag fick dubbelseende. Dessutom hade jag rejält ont.

Vid återbesöket fick hon dock beskedet att det inte skulle bli någon operation. Läkarna bedömde att riskerna vid en operation var för stora i förhållande till det man kunde vinna.

I stället fick även den frakturen självläka.

– Det beskedet gjorde mig riktigt glad eftersom det innebar att jag kunde rida här i Stockholm, säger Sissela Smith när DN träffade henne på torsdagen i samband med de internationella tävlingarna på Stadion.

– Kirurgen sa visserligen att jag kunde få en ”defekt” utseendemässigt i form av ett litet hål under ögat men det bryr jag mig inte ett dugg om, fortsätter hon med ett leende.

Fem frakturer är naturligtvis allvarligt i sig, men Sissela Smith är medveten om att det kunde slutat betydligt värre.

– Frakturer läker. Det viktiga var att jag inte blev medvetslös, och inte fick någon hjärnskakning.

Hon fortsätter med bestämd röst:

– Den här smällen har bara understrukit för mig hur viktigt det är att alltid använda ridhjälm. Hästar är levande varelser och hur väl du än känner hästen kan olyckor inträffa.

– Jag skulle aldrig rida utan hjälm ens några meter hemma – för övrigt sker fler olyckor hemma än på tävling – och vi har samma regel för alla som jobbar på gården.

Sissela Smith är också noga med att köpa en ny hjälm när hon har trillat av en häst och hjälmen har fått en smäll.

– Visst, bra hjälmar kostar en del, men den kostnaden är liten jämfört med ett förstört liv.

Det var därför som Sissela Smith hade en ny ridhjälm på huvudet när hon på torsdagseftermiddagen red in på hoppbanan på Stockholms stadion.

Tillsammans med hästen Cartier var hon felfri över hindrena i tävlingarnas första hoppklass, som var öppen för ryttare under 25 år.

En stund senare tävlade Sissela och hästen Dior mot bland annat stjärnor som Peder Fredricson och Henrik von Eckermann när Stockholm Grans Prix avgjordes.

I den klassen blev det tre nedslag.

– Ett av mina stora mål den här säsongen har varit att tävla här, och jag är så glad över att jag får den här erfarenheten, säger Sissela Smith.

Tv: Tio dagar som förvandlade Stadion till en ridsportarena