Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 13:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/speedgolf-satter-fart-pa-den-langsamma-sporten-folk-tycker-vi-ar-tokiga/

Sport

Speedgolf sätter fart på den långsamma sporten: ”Folk tycker vi är tokiga”

Bild 1 av 2 Kristoffer Lindén gillar att spela golf. Han gör det dessutom snabbare än de
Foto: Igor Lindén
Bild 2 av 2
Foto: Igor Lindén

Har du tröttnat på golfens långsamma spel och löpningens nötande?

Det gjorde Kristoffer Lindén och hans kompisar och började med speedgolf. 

– Folk som ser oss tycker vi är lite tokiga, säger 43–åringen från Spånga.

Flera gånger i veckan är Kristoffer Lindén på golfbanan.

Oftast är han och kompisgänget först på plats.

Stockholmaren och hans morgonpigga gäng vill inte ha några spelare framför sig när de ger sig ut på banan.

Det går nämligen rasande fort när de spelar golf.

– Eftersom vi är så snabba måste vi gå ut först. Vi börjar runt klockan sju och är tillbaka innan åtta. Då har vi spelat 18 hål och fått ett riktigt bra motionspass, berättar Kristoffer som spelat speedgolf i två år.

Han såg ett reportage på Facebook.

– Jag blev nyfiken och ville testa. Jag blev biten och nu är jag fast, säger Lindén.

Kristoffer Lindén tycker speedgolf är den perfekta kombinationen av två sporter.

– Löpning i sig är ganska tråkigt. Jag har tränat inför maraton och kört ”Ironman” så jag vet. Men att bara nöta på asfalt tycker jag inte är roligt. Men samtidigt är löpning en grymt bra form av träning, säger han och fortsätter: 

– Golf är däremot väldigt roligt, men det tar alldeles för lång tid att spela en rond. Men när jag har spelat speedgolf på helgerna kan jag äta frukost med familjen och då har jag redan hunnit med en golfrunda och sprungit åtta kilometer.

flesta. Kristoffer Lindén tycker att speedgolf är den ultimata sporten – man hinner med både golf och löprunda före frukosten med familjen.
flesta. Kristoffer Lindén tycker att speedgolf är den ultimata sporten – man hinner med både golf och löprunda före frukosten med familjen. Foto: Igor Lindén

Reglerna i speedgolf är enkla. 

Max sju klubbor i bagen.

En förlorad boll får droppas i flyktlinjen med ett slags plikt. Antalet slag läggs ihop med löptiden.

På tävling spelar man ensam.

– Det kan vara skönt, men man tappar det sociala. Jag föredrar foursome där man slår vartannat slag. En perfekt spelform för speedgolf, säger han.

Kristoffer Lindén har som snabbast spelat 18 hål på resultatet 137, 80 slag på 57 minuter.

– Om du missar en kort putt så ska du i teorin springa in en minut. Det är jobbigt så det gäller att vara noggrann med golfen, säger han.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Mycket positiv respons. Men de som ser oss tycker vi är lite tokiga. Men på det stora hela tycker många det är häftigt och vill själva prova, säger han.

Kristoffer Lindén är medlem i Golf Star som ger möjlighet att spela på flera banor.

– Klubbarna där jag håller hus försöker vi ha ett tätt samarbete med för att locka folk till sporten. Det måste helt enkelt gå fortare att spela golf. Det har vi bevisat, säger Kristoffer Lindén.

Kristoffer Lindén säger att många andra golfare blir sugna på att prova när de ser honom och hans gäng springa runt banorna.
Kristoffer Lindén säger att många andra golfare blir sugna på att prova när de ser honom och hans gäng springa runt banorna. Foto: Igor Lindén

Europatourproffset Sebastian Söderberg fick rubriker när han i en tävling i Dubai visade att en golfrond inte behöver ta fem, sex timmar.

Som ensamspelare sista varvet tog han sig runt på en timme och 36 minuter med 14 klubbor och full utrustning. Det är gällande rekord på Europatouren. 

Men det var brodern Jesper som gjorde det stora jobbet som caddie.

– Vi kände att det skulle vara en rolig grej att göra och trodde inte nödvändigtvis att det skulle skada mitt spel för mycket. Jag försökte bara spela så fort jag kunde, sade Söderberg till Europatouren då.

Det gjorde det inte heller. Söderberg spelade sista 18 hålen på 73 slag, tre över par.

Ämnen i artikeln

Golf

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt