Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/spel-pa-fotbollens-lagre-divisioner-blir-olagligt/

Sport

Spel på fotbollens lägre divisioner blir olagligt

Match mellan Elfsborg och och Rävlanda/Bollebygd/Hestrafors i division 4 – en typ av match som från och med årsskiftet blir förbjudet att spela på.
Match mellan Elfsborg och och Rävlanda/Bollebygd/Hestrafors i division 4 – en typ av match som från och med årsskiftet blir förbjudet att spela på. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Vadslagning på fotbollsmatcher under division 2 blir förbjudet i Sverige från årsskiftet. På tisdagen fastställde Spelinspektionen de föreskrifter som redan godkänts av EU. Det blir också förbud mot spel på röda och gula kort samt på minderårigas individuella prestationer i matcher.

Spelinspektionens nya föreskrifter för att bekämpa matchfixningen har varit omdiskuterade. Medan idrotten krävt skärpta regler har de kritiserats av en majoritet av spelbranschen. Nu har Spelinspektionen fattat beslut om att i ett flertal fall gå idrotten till mötes.

För de i dag 70-talet bolag som har licens på den svenska spelmarknaden blir det inte längre tillåtet att anordna spel på regelbrott, som till exempel varningar, utvisningar eller straffsparkar.

Det blir också förbud mot att erbjuda spel på individuella prestationer i matcher där deltagaren är under 18 år. Sedan tidigare har det varit förbjudet med spel på matcher där majoriteten av deltagarna är minderåriga.

Särskilda regler inrättas för fotbollen. Den stora förändringen är att det bara blir tillåtet att tillhandahålla spel på landets fyra högsta divisioner: allsvenskan, superettan (elitettan för damer), division 1 och 2. Även i Svenska cupen och vid internationella matcher måste båda lagen vara i någon av de fyra högsta divisionerna. Det blir också förbjudet med spel på träningsmatcher.

De nya reglerna börjar gälla 1 januari 2021.

I ett första förslag till föreskrifter föreslog Spelinspektionen inget förbud mot spel på lägre divisioner och fick vid remissförfarandet bland annat kritik av Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet. Tidigare i år stod det klart att myndigheten svängt.

– Vi har tagit intryck av ett flertal åsikter och landat i det här beslutet, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Spelinspektionen och förklarar att det faktum att spelbolag i våras i brist på spelobjekt på grund av pandemin hade spel på träningsmatcher och matcher med unga deltagare haft betydelse för beslutet, men inte spelat en avgörande roll.

Riskerar inte de särskilda reglerna för fotbollen att förskjuta matchfixningen till andra idrotter?

– Fotbollen är en högrisksport när det gäller matchfixning. Vi kommer noga att följa vilka effekter de här föreskrifterna får och vi kommer att uppdatera reglementet om vi anser det nödvändigt, säger Hjertonsson.

Föreskrifterna har mötts av skarp kritik från spelbranschen. Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i Branschorganisationen för onlinespel (Bos), anser att regelskärpningar missgynnar de licensierade bolagen.

– Det här innebär ju bara att man lämnar över ännu större del av spelmarknaden till de olicensierade bolagen och därmed också möjligheten att bekämpa matchfixning. De licensierade bolagen övervakar den här vadslagningen och samarbetar med rättsvårdande myndigheter. Om man inte får denna möjlighet blir spelmarknaden blind, sade Hoffstedt i en DN-intervju när Spelinspektionens förslag var på remiss.

Onlinebolagen anser att de skärpta reglerna ytterligare riskerar att minska den så kallade kanaliseringen, det vill säga hur stor andel av alla spelare som spelar hos licensierade bolag. Bos menar att bolag på grund av reglerna kan komma att avsluta sin licens i Sverige och att den minskade kanaliseringen i förlängningen hotar hela omregleringen av den svenska spelmarknaden.

Nicklas Hjertonsson säger att Spelinspektionen i sitt arbete utgått från att man ska värna om idrottens integritet och att man har effektiva verktyg för att stänga ute de olicensierade bolagen från den svenska marknaden.

– Det finns också de som har velat se ännu strängare regler, till exempel när det gäller livebetting, men så långt har vi inte gått. Vi tror att det här är effektiva medel och att de kommer att innebära att den svenska spelmarknaden kommer att vara fortsatt attraktiv, säger Hjertonsson.

De nya föreskrifterna innebär också att spelbolagen får skyldighet att rapportera det gångna årets samlade matchfixningsincidenter den 31 mars varje år.

Ämnen i artikeln

Matchfixning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt