Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/spelarasikter-fick-tranarna-att-sluta-nu-ar-taby-i-final/

Sport

Spelaråsikter fick tränarna att sluta – nu är Täby i final

Täbys Julia Croneld gör high five med stjärnspelaren Moa Tschöp efter ett mål i svenska superligan. Nu väntar final mot Kais Mora för Täby. Foto: Per Wiklund/TT

Täby IBK chockade hela innebandy-Sverige och besegrade storfavoriten Iksu i semifinalen med 3–2 i matcher.

Nu väntar Kais Mora som förlorat tre raka finaler i lördagens SM-final.

– Har vi slagit ett av världens bästa lag bör vi ha en bra chans att även vinna den sista matchen för säsongen, säger Täbystjärnan Moa Tschöp med ett förflutet i Mora inför mötet i Globen.

Rätta artikel

Täby lyckades med det inget annat lag hade klarat av på väldigt länge.

Umeålaget Iksu hade spelat 49 raka matcher och inte förlorat sedan 17 december 2017 innan man stötte på patrull mot Täby som dessutom lyckades vinna tre gånger i matchserien.

– Det klart att det på förhand kändes som en tuff uppgift, men inte omöjligt. Vi hade ett otroligt starkt och disciplinerat försvarsspel och full aktivitet i anfallsspelet. Det tänker vi fortsätta med, säger Moa Tschöp.

Den sensationella segern var inte den enda bomb som släpptes under säsongen.

Ett par dagar innan slutspelet drog i gång lämnade tränarna Tomas Davies och Jonas Delshammar sina uppdrag.

– Vi hade olika syn på hur vi skulle leda laget. Vi hade en bild, och spelarna en annan. Då valde vi att avgå, sa Davies till TT efter beslutet.

Sporchefen Robin Andersson och Sonny Andersson med förflutet i Djurgården och herrlagets Maimon Abdallah tog över ansvaret och ledde laget i kvartsfinalen mot Endre och framåt.

– Tränarbytet har bara varit positivt, vi bestämde oss direkt för att göra något bra av det. Vi har verkligen kommit tillsammans som grupp den senaste månaden, säger Moa Tschöp.

Nu har Täby laddat om och klubben spelar nu sin första SM-final.

Men det gör inte Moa Tschöp. Den 26-åriga backen har både vunnit och förlorat SM-finaler med just Kais Mora.

– Det ska bli jätteroligt att bara spela SM-final och att göra det med Täby. Men vi är långt ifrån nöjda. Vi vill vinna den sista matchen också. Vi har slitit tillsammans i flera år, säger Moa Tschöp.

Även om hon har en historia i Kais Mora tycker hon det spelar mindre roll.

– Det är ett bra lag med stark offensiv. Men vi har bra självförtroende efter segern mot Iksu. Om vi skulle gå hela vägen till guldet kommer det att ligga mig varmt om hjärtat. Oavsett vilket lag vi hade mött i finalen, säger Moa Tschöp.

Täbys slutade fyra i grundserien, Kais Mora tvåa. Precis som Stockholmslaget har även Dalalaget bytt tränare under säsongen.

Mora sparkade Christoffer Suominen med bara fyra omgångar kvar av grundserien.

Han ersattes senare av den före detta förbundskaptenen Ulf Hallstensson.

Kais Moras Anna Wijk gör mål under semifinalspelet mot Pixbo. Foto: Ulf Palm / TT

Lagkaptenen Anna Wijk, 27:

– Det har bara varit positivt. Ulf har kommit med många nya tankar som utvecklat vårt spel som vi byggt upp under året. Ulf har mycket rutin från mästerskap och stora matcher. Han blir jätteviktig för oss.

Men samtidigt kunde ett tränarbyte fått negativ effekt på storklubben.

– Det kan gå åt två håll när man byter tränare mitt under säsongen. Men vi knöt näven och blev starkare som grupp och kom samman. Det var bra med en ny röst, säger Wijk.

Kais Mora har spelat fem raka SM-finaler, förlorat tre: Två gånger mot Iksu och en gång mot Pixbo.

– Det är fullt i silverskåpet. Nu är det dags för guld igen, säger Anna Wijk, en av världens mest meriterade spelare genom tiderna.

Är du överraskad att det blev Täby i finalen och inte Iksu?

– Överraskad vet jag inte. Det är klart det är en skräll. Ser man till matcherna tycker jag Täby gjorde det riktigt bra. Det går inte att snacka bort Täbys finalplats. De slog Iksu tre gånger i slutspelet.

I grundserien vann lördagens finallag sina respektive hemmamatcher.

– Täby är riktigt rejäla när de skapar sina lägen. Dom är heta när de får chanserna. Vi har en gameplan och den ska vi fokusera på.

Egentligen handlar det bara om en sak för att SM-guldet ska hem till Dalarna igen.

– Vi måste få stopp på deras kontringar. Det går fort när de ställer om. Jag tror vi kommer att ha mest boll och det gäller att vårda den så bra som möjligt, säger Anna Wijk.

Vad betyder det att Täby hade en betydligt tuffare resa i kvart och semi (totalt tio matcher) medan ni gick obesegrat?

– Det kan vara både för- och nackdelar. De är inne mer i matchtempot och spelade senast i söndags medan vi inte inte har spelat på knappt två veckor. Men samtidigt har vi spelat på mycket folk och har hur mycket energi som helst i finalen. Så det talar väl för oss, säger Anna Wijk. 

 

Läs mer:

Sex frågor till Robin Nilsberth: ”SM-finalen en firmafest utan dess like”

Årets spelare: ”Tycker jag förtjänar utmärkelsen”