Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 02:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/spelarflykt-hotar-hammarby-kontrakten-galler-inte-langre/

Sport

Spelarflykt hotar Hammarby – kontrakten gäller inte längre

Martin Dolk skrev nyligen på ett nytt ettårskontrakt med Hammarby men när laget åkte ur Handbollsligan upphörde alla spelarkontrakt, utom ett, att gälla. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Hammarby förlorade inte bara platsen i Handbollsligan och elitlicensen. 

Spelarna försvann också.

– Jag är ju den ende spelaren som har kontrakt inför nästa säsong, konstaterar spelande tränaren Patrik Fahlgren, 33 år.

Rätta artikel

Måndagen den 18 mars är en mörk dag i Hammarbys historia

Laget hade ledningen mot Karlskrona men föll ihop som ett korthus och förlorade med 25–32 vilket innebar att laget åkte ur Handbollsligan.

Samma dag meddelade Svenska handbollsförbundet att klubben inte beviljas elitlicens för säsongen 2019–2020.

Dessutom slutade alla spelaravtal automatiskt att gälla när Hammarby åkte ur Handbollsligan. 

– Men inte mitt. Av någon anledning så hade inte jag det i mitt avtal, säger Fahlgren. 

Nu kan det bli spelarflykt från Hammarby. 

Målvakten Fabian Norsten, som i augusti var med och vann guld i ungdoms-EM i Kroatien, har redan skrivit på för IFK Skövde.

Kultliraren Martin Dolk skrev så sent som i februari på ett nytt kontrakt, det gäller inte längre och fler spelare lär försvinna.

– Det har väl varit handbolls-Sveriges sämst bevarade hemlighet att Hammarby under många år slitit med det ekonomiska och till slut så lyckas man inte hålla näsan ovanför vattenytan. Nu måste man skapa en förening som mår bra med realistiska och sunda ekonomiska åtaganden till spelare, ledare och alla andra som är involverade, säger Fahlgren.

Den ende som har ett gällande kontrakt är alltså Fahlgren själv och han säger att han gärna fortsätter i klubben.

– Nu är allt förtroende förbrukat, både internt och externt. Det är ingen som tror på det som sagts eller det som sägs, nu är det väldigt viktigt att man börjar om och gör det på rätt sätt. Jag känner att det andas en framtidstro i föreningen och har stort förtroende för de som nu går in och försöker styra den här skutan åt rätt håll. 

En arbetsgrupp jobbar nu med hur Hammarby handboll ska se ut i fortsättningen.

– Nu har man verkligen möjligheten att börja om och bygga nytt. Till och med jag som inte varit så länge i klubben är så trött på att säga det, det har sagts hundra gånger men när om inte nu får man chansen att göra om och göra rätt. Ibland verkar det som att det måste gå åt helvete innan man bestämmer sig för att kavla upp ärmarna och jobba riktigt hårt för att få till en förändring. Oftast gör man inte de förändringar som är nödvändiga förrän det är för sent. 

Målsättningen inför säsongen var att slåss om en plats i slutspelet. Det slutade med att Hammarby slutade sist.

– Det kändes som föreningen var på rätt väg men sedan har olyckorna avlöst varandra. Det kulminerade väl i sista matchen då vi inte klarade av att ta poäng och samtidigt fick beskedet att klubben inte uppfyller kraven för elitlicensen. Det har ju varit en tung säsong. Nu tvingas vi rannsaka oss själva, föreningen och vår organisation, konstaterar Fahlgren.