Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/spelarna-chockade-efter-avslojandet-kring-nykopings-sponsor/

Sport

Spelarna chockade efter avslöjandet kring Nyköpings sponsor

Bild 1 av 2
Foto: Adam Ihse/TT
Bild 2 av 2 Rosvalla – idrottsområdet där Nyköpings BIS spelar sina hemmamatcher. Nu skickar klubben hem sina tre utländska nyförvärv.
Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Avtalet med den mystiska sponsorn är avslutat. Nu har även nyförvärven lämnat Sverige. 

– De är chockade över det som hänt, säger Pelle Fröberg, ordförande i Nyköpings BIS.

I torsdags avslöjade DN härvan kring Nyköpings BIS. Division 1-klubben hade skrivit ett sponsoravtal med ett ungerskt bolag, som skulle finansiera spelarförstärkningar från utlandet.

Men personen som skrev under avtalet visade sig vara en nära anhörig till Wilson Raj Perumal, känd som världens mest ökände matchfixare. Moderbolaget till sponsorn har varit inblandat i en matchfixningshärva i Kenya.

Avslöjandet fick klubben att avsluta samarbetet och på fredagen lämnade de tre spelarna Alphonse Soppo från Kamerun och de två ungrarna Daniel Völgyi och Attila Busai Sverige.

– De är chockade och ledsna över att bli indragna i något sådan här. Så här kan man inte behandla människor, säger klubbordföranden Pelle Fröberg, som är övertygad om att spelarna inte varit inblandade i något försök till att utnyttja klubben för matchfixning.

Personen som skrev under sponsorkontraktet i Nyköping i förra veckan reste därefter hem till Ungern och har sedan dess gjort sig oanträffbar både för klubben och spelarna. Varför, menar Fröberg, kan man bara spekulera om.

– Men det säger väl en del vad det här handlar om, säger Fröberg.

Han betraktar hela historien som avslutad för klubben och hoppas att den kan få andra klubbar att vara på sin vakt.

– Jag är väldigt glad att vi var transparenta med vem vi skrev kontrakt med, annars hade vi kanske inte fått hjälp med att avslöja vem vi hade att göra med, säger han.

Hur påverkar den här affären Nyköpings BIS?

– Inget brott har begåtts och vi har inte tagit emot några pengar. Jag tror att vi kommer att vi kommer att gå stärkta ur det här.

Läs mer: Nyköping skrev kontrakt med nära anhörig till ökänd matchfixare 

Ämnen i artikeln

Matchfixning
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt