Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/spelbolags-vd-vill-stoppa-allt-spel-pa-matcher-under-superettan/

Sport

Spelbolags-vd vill stoppa allt spel på matcher under superettan

Spelbolaget Bethards vd Erik Skarp tycker att allt spel på fotbollsmatcher på lägre nivå än superettan borde tas bort. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Företrädare för spelbolagen anser att Spelinspektionen borde fatta beslut om spelstopp för division 2 södra Svealand. Bethards vd, Erik Skarp, tycker att allt spel på fotboll under superettan borde tas bort.

Svenska fotbollförbundet har uppmanat både Spelinspektionen samt de licensierade spelbolagen att stoppa allt spel på fotbollens division 2 södra Svealand. Detta sedan inte mindre än 13 matcher i serien under vårsäsongen misstänks ha varit utsatta för manipulation.

Men Spelinspektionen, som är den myndighet som övervakar spelmarknaden, har förklarat att det i dagsläget inte är aktuellt med ett generellt spelstopp när serien startar om på lördag.

– Vi har bemyndigandet att ta fram föreskrifter om förbud eller begränsningar, men frågan är hur vi på bästa sätt kan motverka matchfixning och jag kan inte svara på om det här är det bästa sättet. Vi håller på med ett arbete med föreskrifterna, sade Katarina Abrahamsson, samordnare mot matchfixning på Spelinspektionen, till DN i förra veckan.

Det är ett uttalande som förvånar Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för online (Bos), som organiserar 21 spelbolag.

– Det är ju just det här mandatet som Spelinspektionen fått av regeringen. Om man stoppar allt spel på den här serien skulle vi få ett konkurrensneutralt beslut, som alla licensierade spelbolag hade att rätta sig efter, säger Hoffstedt.

Han poängterar att varje spelbolag är suveränt i sina beslut och att Bos, som arbetar med policyfrågor, inte kan utfärda beslut om att stoppa vissa spelobjekt.

– Men det kan ju Spelinspektionen och när man som i det här fallet har misstankar mot 13 matcher i en och samma serie tycker jag att det är en självklarhet att man borde agera, säger Hoffstedt och konstaterar att spelbolagen tillhör förlorarna när matcher riggas.

Spelbolagen är internationellt organiserade i International betting integrity association (tidigare kallat Essa). Dess generalsekreterare, Khalid Ali, säger till DN att inte heller hans organisation kan utfärda ett sådant förbud utan att detta är upp till svenska myndigheter.

Hittills är det bara Svenska Spel som meddelat att man hörsammar Svenska fotbollförbundets uppmaning, men Maltabaserade Bethard förklarade redan förra hösten att man stoppar allt spel på alla fotbollsserier i Sverige under superettan. Företagets vd, Erik Skarp, säger att man vill vara aktiva i kampen mot matchfixning och att man anser att riskerna för manipulation ökar när man erbjuder spel på serier där fotbollsspelarna inte är professionella.

– Många bolag menar att det är negativt ur ett konkurrensperspektiv att ta bort de här spelobjekten, men jag tror inte att det stämmer. De låga divisionerna omsätter inte särskilt mycket pengar, åtminstone gjorde de det inte för oss. Dessutom är det inte där vi vill ha insatserna, eftersom det inte känns säkert att spelet sker på ett tryggt sätt, säger Skarp.

Bethard hör till de spelbolag som nyligen straffades med miljonböter av Spelinspektionen för att ha anordnat spel på matcher där majoriteten av deltagarna var under 18 år. Skarp förklarar att man inte längre erbjuder spel på U-matcher i Sverige, däremot internationellt, och att i det aktuella fallet handlade om två isländska U-matcher. Bethard tycker att böterna är oproportionellt höga och påpekar att inga kunder satsade pengar på matcherna. Därför har man överklagat domen.

Även Skarp anser att de 13 misstänkta matcher är mer än tillräckligt för att stoppa spel på serien.

– Det här ska inte vara en tolkningsfråga för spelbolagen. Spelinspektionen borde stoppa spelet. Det är det som är det positiva med att vi har en reglerad marknad, säger Skarp.

Peter Zäll, strategichef på Betsson, har större förståelse för att Spelinspektionen avvaktar och konstaterar att ett generellt förbud kan få konsekvenser som är svåra att överblicka nu när myndigheten arbetar med sina föreskrifter.

Han säger att Betsson inte fått några signaler om manipulation av matcher i division 2 södra från till exempel International betting integrity association, som man kontaktat, och att man därför för tillfället inte kommer att utfärda något spelstopp. 

– Däremot kommer vi att vara mer uppmärksamma på just den här serien, säger Zäll.

Läs mer: 

Zlatans bolag ett av åtta som får miljonböter

Förbundet uppmanar Spelinspektionen att stoppa spel på division 2-serie