Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 06:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/spelinspektionen-foreslar-forbud-mot-spel-pa-gula-kort/

Sport

Spelinspektionen föreslår förbud mot spel på gula kort

Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg. Foto: Spelinspektionen

Spelinspektionen föreslår tuffare tag mot matchfixning. I fortsättningen ska de licensierade spelbolagen inte tillåtas erbjuda spel på till exempel antalet varningar i en fotbollsmatch och om en tennispelare ska göra dubbelfel.

Regeringen har redan skickat ut tydliga signaler och på tisdagen kom Spelinspektionen med sitt förslag till föreskrifter för att tackla problemet med matchfixning.

Här föreslår myndigheten, som övervakar spelmarknaden, att det i fortsättningen blir förbjudet för de bolag som har licens på den svenska marknaden att erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment av en tävling. Det blir därmed inte tillåtet ha spel på till exempel antalet gula och röda kort i en fotbollsmatch.

Tennis är en annan sport som har problem med matchfixning. Förbudet skulle innebära att det inte blir tillåtet att anordna spel på till exempel antalet dubbelfel i en tennismatch.

 – Med den här åtgärden motverkar vi att idrottsutövare själva manipulerar resultat. Samtidigt minskar motivet för en utomstående att försöka påverka en enskild utövare, säger Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg i ett pressmeddelande.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som fortfarande har hand om spelfrågor i regeringen, har gett Spelinspektionen i uppdrag att ta fram föreskrifter för att bekämpa matchfixning. I en DN-intervju i fjol sade ministern att han förväntade sig ett förbud med att spel på röda och gula kort.

Detta kritiserades av Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare vid Bos, onlinebolagens intresseorganisation, som menar att de här typerna av spel efterfrågas av kunderna och att dessa kommer att välja att spela hos bolag som saknar licens för den svenska marknaden. På så sätt menar Hoffstedt att åtgärden blir kontraproduktiv.

Svenska fotbollförbundet hör till dem som välkomnar förslaget, som nu ska ut på remiss.

– När vi efter remiss har ett beslut om föreskrifterna kommer vi att fortsätta följa utvecklingen på det här området. Om det visar sig att fler åtgärder behövs så kommer vi att vidta dessa, säger Camilla Rosenberg.