Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Spelsyndikat i Afrika tog hem storvinsten

Jättelika spelsyndikat i Sydafrika tog hem de svenska V75-pengarna i lördags på Solvalla. Tre system klarade alla rätt med 21 miljoner kronor i utdelning. De var alla inlämnade i Afrika. Många svenska spelare anar fusk och bedrägeri bakom alla storvinster på trav som i år gått ut ur landet.

– Det finns inget sådant, försäkrar ATG:s Remy Nilson. Alla spel är inlämnade och granskas hos oss innan första loppet släpps iväg. Vår partner i Sydafrika, Phumelela, är ett mycket välrenomerat bolag och ett av de fem, sex största i världen.

Spelsyndikaten är egentligen inte särskilt inriktade på Sverige och travsport. De satsar över hela världen när det finns stora potter att kämpa om. De spelar matematiska och reducerade system och insatsen är enorm med svenska mått mätt. Det handlar om hundratusentals kronor.

De reducerade systemen är så utvecklade att Jokersystemet, använt och mycket uppskattat av många svenska spelare, framstår som enkelt i jämförelse. I V75 i lördags vann två favoriter i Mr Picolit och Braås Palema. Det var troligen mycket gynnsamt för bolagen som bygger sina spel på matematiska utfall. Vad hästarna heter och vem som kör är inte särskilt intressant för dem, däremot hur hästarna är streckade.

Spelet från Sydafrika på svensk trav har i år passerat 200 miljoner kronor. Sydafrika ligger på tredje plats av utländska aktörer i Sverige, bakom Norge och Danmark.

Nyligen, när det var en extra-V75-omgång på Åby, lämnades det in massor av enkelrader. Det blev miljontals system i slutändan och det sänkte genomsnittet på inlämnade system till blott fem kronor. Den gången kom spelet från Finland.
Då gick det helt fel för storspelarna när finske Brad de Veluwe förlorade som favorit i den första avdelningen.

I lördags spelades det för 40 miljoner kronor på V75 från utlandet, medan de svenska spelarna satsade drygt 100 miljoner kronor.

Enligt vad DN erfar var de sydafrikanska spelare inte nettovinnare ifjol. De spelade för mer än de fick tillbaka.