Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sponsrades-bara-av-sin-farbror-och-faster-nu-ar-norges-nya-skidskyttestjarna-glodhet/

Sport

Sponsrades bara av sin ”onkel” och ”tante” – nu är Norges nya skidskyttestjärna glödhet

Nya norska skidskyttestjärnan Sturla Holm Lægreid efter den senaste av hittills fyra individuella världscupsegrar, jakstarten i Oberhof i lördags.
Nya norska skidskyttestjärnan Sturla Holm Lægreid efter den senaste av hittills fyra individuella världscupsegrar, jakstarten i Oberhof i lördags. Foto: Tobias Schwarz/AFP

Han kom från ingenstans – och sköt sig in i världseliten.

Efter fyra individuella segrar är Sturla Holm Lægreid skidskyttecirkusens nya stjärna.

När vintern började var norrmannens ”onkel” och ”tante” hans enda personliga sponsorer.

Nu är 23-åringen glödhet.

Sturla Holm vem?

Det var det nog många som frågade sig när norrmannen med efternamnet Lægreid med fullt skytte vann världscuppremiären i Finland i november.

23-åringen från Olsoförorten Bærum hade visserligen åkt fyra världscuplopp i slutskedet av förra säsongen och då imponerat med en topp-tio-placering. Men att han skulle vinna framför alla norska lagkamrater, etablerade fransmän, tyskar och ryssar var det ingen som hade trott.

Inte ens han själv.

– Wow, skrek talangen, som är jämngammal med Sveriges Sebastian Samuelsson, när han insåg att han vunnit distansloppet i Kontiolax.

Men det skulle bli mer.

Efter fem tävlingsveckor ligger Sturla Holm Lægreid tvåa i totala världscupen – efter ytterligare tre individuella segrar, senast i jaktstarten i tyska Oberhof i lördags.

Bara lagkamraten och storfavoriten Johannes Thingnes Bø har dragit in fler poäng. Och skyttemässigt har nykomlingen imponerat med 94 procent träff.

– Det är en dröm och helt overkligt för mig, har Lægreid sagt till norska VG om säsongsöppningen.

Plötsligt är han storfavorit inför karriärens första VM, i februari. Utöver de individuella segrarna har han, stafetter inräknade, dessutom noterats för ytterligare fyra pallplatser och på kontot har 104.700 euro, över en miljon svenska kronor, trillat in hittills.

– Det är ju otroligt mycket pengar. Det verkar som jag har valt rätt idrott, säger han.

”Det är en dröm och helt overkligt för mig”, har Lægreid sagt till norska VG om säsongsöppningen.
”Det är en dröm och helt overkligt för mig”, har Lægreid sagt till norska VG om säsongsöppningen. Foto: Christian Manzoni/Bildbyrån

Men så lätt har den ekonomiska biten inte alltid varit. Snarare tvärtom.

De norska herrskidskyttarna har alla lukrativa, personliga sponsoravtal. Men inför säsongen var Sturla Holm Lægreids enda personliga sponsor hans farbror och faster, ”onkel” Ulf Lægreid och ”tante” Ane Heiberg, skriver NRK. När jakten på sponsorer gick trögt köpte paret en sponsorplats på skidskyttens bössa – ett klistermärke med texten ”Onkl'U & Tant'A” – redan häromåret.

– Jag har försökt sälja in mig själv, men har känt att man måste ha några resultat på bordet för att vara attraktiv, säger Sturla Holm Lægreid till VG.

– Efter att jag fick mitt genombrott i fjol kom corona, och då kände jag att det inte fanns så mycket att hämta.

Nu är läget ett annat.

– ”Onkel” Ulf och ”tante” Ane har meddelat att sponsorplatsen på geväret kan gå till någon annan. De unnar mig andra sponsorer som betalar bättre, sade Lægreid till VG förra veckan.

Sagt och gjort. När världscupen fortsatte efter nyår hade skidskyttets nya storstjärna andra sponsorer exponerade, skriver VG. Nu jagar Lægreid säsongens femte seger, när tävlingarna i tyska Oberhof fortsätter med sprint på onsdagen.

”Onkel” Ulf och ”tante” Ane har fått lämna över ”reklamplatsen” på Sturla Holm Lægreids gevär till tyngre sponsorer. I Hochfilzen före jul satt dock släktingarnas klistermärke på bössan.
”Onkel” Ulf och ”tante” Ane har fått lämna över ”reklamplatsen” på Sturla Holm Lægreids gevär till tyngre sponsorer. I Hochfilzen före jul satt dock släktingarnas klistermärke på bössan. Foto: Matthias Schrader/AP

Han gör det för Norge, men häromåret undersökte svenska skidskyttelandslaget möjligheten att värva talangen, skriver norska TV2.

Sturla Holm Lægreids pappa är född och uppvuxen i Sverige.

– Jag fick ett telefonsamtal i december 2019, det var Anders (dåvarande svenska landslagschefen Byström) som undrade om jag hade dubbelt medborgarskap och kunde tänka mig att tävla för Sverige, säger 23-åringen till TV2.

– Då fick jag bara säga att jag norsk, men jag tackade för intresset. Det var ju kul att de försökte ”headhunta” mig innan jag var stor.

Byström, i dag landslagschef för längdåkarna, bekräftar för Aftonbladet:

– Det är ju lite intressant, inte minst nu när han gör det så bra. Men dessvärre vann Norge striden om Lægreid, så det var synd. Hehe, nej då, det är kul att se honom lyckas.

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt