Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 20:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/spraket-ar-lika-viktigt-i-tv-som-i-radio/

SPORT

”Språket är lika viktigt i tv som i radio”

Richard Henriksson tror att Anthony Elanga kommer fortsätta utvecklas, Pontus Jansson kommer ha en bra säsong men att det är Dejan Kulusevski som kommer vara den största stjärnan av svenskarna i Premier League.
Richard Henriksson tror att Anthony Elanga kommer fortsätta utvecklas, Pontus Jansson kommer ha en bra säsong men att det är Dejan Kulusevski som kommer vara den största stjärnan av svenskarna i Premier League. Foto: Elin Åberg

På söndag gör den tidigare elitspelaren och Radiosportjournalisten debut som ny programledare i Viaplays Premier League-studio. Richard Henriksson kastas in när nya stjärnor kommer till ligan, fotbollen når nya höjder och ägarskapen i klubbarna har blivit geopolitik.

– Jag tror inte de andra lagen kommer ikapp toppduon – men vem vet, det var ingen som trodde på Leicester heller, säger Richard Henriksson, som också vill värna om språket i tv.

I Viaplays lokaler på Ringvägen 52 i Stockholm är uppladdningen i full gång. På fredag görs första sändningen när Arsenal gästar Crystal Palace och på söndag gör mediehusets nya programledare debut.

– Det finns så mycket spännande med Premier League, inte bara att det är världens bästa liga. Manchester City och Liverpool utmanar gränserna för hur bra man trodde fotboll kunde spelas och samtidigt finns det stora frågor kring olika klubbars ägarskap som går upp på geopolitisk nivå och allt där emellan, säger Richard Henriksson med entusiasm.

I toppstriden tror programledaren att det blir svårt för några lag att blanda sig i förutom Liverpool och City. Men precis under dem blir det hård kamp om Champions League-platserna.

– Tottenham och Arsenal känns vassast just nu. De ser ut som mer färdiga lagbyggen än Chelsea. Men samtidigt är inte transferfönstret stängt, säger han.

Richard Henriksson har lämnat Radiosporten för Viaplay.
Richard Henriksson har lämnat Radiosporten för Viaplay. Foto: Elin Åberg

I Tottenham, som storsatsat i transferfönstret, finns också den Premier League-svensk som Henriksson tror kommer göra den bästa säsongen.

– Dejan Kulusevski kommer fortsätta sin succé tror jag. Han visade i våras att ”the sky is the limit.” Att han passar tränaren Antonio Contes system så bra är också en stor fördel.

Många nya stjärnor har anslutit till den engelska ligan. Störst av alla är kanske Manchester Citys nya anfallare Erling Braut Haaland.

– Han kommer säkert göra massa mål men jag tror han kommer bli som viktigast i matcher där City blir lite nedpressade, som mot Liverpool och de bästa lagen i Champions League, säger Henriksson.

Tuffare lär det bli för grannarna Manchester United. Storlaget har fortfarande inte återhämtat sig sedan Alex Ferguson gick i pension 2013. I fjol trodde flera experter på förhand att de skulle utmana i toppen igen men i stället blev det en katastrofsäsong.

– Jag tycker Erik ten Hag har ett bättre fotbollsfundament än de andra tränarna de haft efter Ferguson. Men United är i en sådan sits nu att det inte räcker. Han måste få med sig gruppen och framför allt inte bli underminerad av spelarna.

”Jag vill tro att jag har ett behagligt och ett diversifierat språk. Jag tycker det är lika viktigt i tv som radio och hoppas kunna bära med mig det även om jag glömmer av vilken kamera jag ska titta i”, säger Richard Henriksson inför debuten som programledare i tv.
”Jag vill tro att jag har ett behagligt och ett diversifierat språk. Jag tycker det är lika viktigt i tv som radio och hoppas kunna bära med mig det även om jag glömmer av vilken kamera jag ska titta i”, säger Richard Henriksson inför debuten som programledare i tv. Foto: Elin Åberg

Richard Henriksson är född 1982 och växte upp med ”Tipsextra”. Han säger att han inte håller på något lag men att han fattade tycke för Crystal Palace som liten i början av 90-talet. Orsaken var finalen i FA-cupen 1990 mot Manchester United.

Supporterskapet växte han ifrån efter ett par år men som för många andra kunde det leda till både glädje och sorg. Han berättar om ett tillfälle då det ledde till det senare.

– Det var en söndag i december 1992 eller 1993. Crystal Palace match mot Leeds skulle sändas. Sådant hände ju bara en gång om året då. Vi skulle i väg på någon adventsfika så jag ställde in videon att spela in. När vi kom hem hade något gått fel, inspelningen fanns inte. Då minns jag att jag grät.

Richard Henrikssons bakgrund inom sportjournalistiken är mångbottnad. Den började som elitspelare och övergick till 14 år på Radiosporten, först som expert och sedan programledare. På sistone har han varit mest känd som programledare i SR:s fotbollspodd ”Matchen.”

Fotboll och programledarskap kan han, men att jobba med tv är nytt för honom. Språket är det han hoppas bära med sig in i tv-rutan från radion.

2021 fick han ta emot Sveriges Radios språkpris för riksprogram för sitt jobb just med podden Matchen.

– Jag vill tro att jag har ett behagligt och ett diversifierat språk. Jag tycker det är lika viktigt i tv som radio och hoppas kunna bära med mig det även om jag glömmer av vilken kamera jag ska titta i.

Vilka vinner Premier League?

– Manchester City.

Vad blir årets skräll?

– Nykomlingarna Nottingham Forest säkrar kontraktet med några omgångar till godo.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Arsenal FC
Tottenham FC
Chelsea FC

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt