Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

SSL guide: Mora favorit – trots dystert finalfacit

Ska Mora få chans till revansch mot förra årets SM-guld vinnare Iksu? De båda lagen tippas återigen i toppen när svenska superligan för damerna går in i en ny säsong. 

Favoriter

Kampen om att vara Sveriges bästa lag står mellan Iksu och Kais Mora. Får man tro tränarna kommer Iksu vara i topp när serien är färdigspelad, men hos oddssättarna är Dalalaget knappa favoriter.

Bittra finalfacitet

Sex SM-finaler på de senaste sju säsongerna. Men ”bara” ett guld. Mora har stationerat sig som ett av Sveriges bästa innebandylag på damsidan, men när laget kommit fram till säsongens sista match har det sällan slutat lyckligt. Vad talar då för att trenden ska brytas?
– Att revanschlustan är stor. Våra yngre spelare har växt ett år till och fått mer rutin. Sedan har vi två vassa nyförvärv i Johanna Hultgren (Iksu) och Lisa Svarfvar (Umeå). Men det gäller också att hålla laget borta från skador, säger Moras finska landslagsback My Kippilä.

Stjärnvärvning(ar)

I juli, mitt i högsommarvärmen bekräftade Iksu att man gjort klart med vad som på förhand får ses som årets värvningar. De finska supertvillingarna Veera och Oona Kauppi lämnar Koovee Tampere i den finska ligan för att testa utmaningen i SSL. Trots bara fyllda 21 år utsågs Veera Kauppi, som första finländska, till världens bästa innebandyspelare förra året. Nu får den svenska innebandypubliken möjligheten att se talangen som kommer göra stort avtryck under årets säsong.

Utmanare

Med ett gäng intressanta värvningar har Endre seglat upp och blivit en stark kandidat till att utmana favoriterna i toppen. Gotlänningarna har inför årets säsong lyckats knyta till sig två landslagsspelare i backen Stephanie Boberg från Pixbo och finskan Milla Nordlund från TPS Åbo. Båda två i poängligatoppen i sina respektive ligor. Lägg där till supertalangen Ellen Bäckstedt som hela Innebandysverige jagade. När 18-åringen, som vann poängligan i allsvenskan förra säsongen, gjorde sitt val föll det på Endre som tackade och tog emot. Frågan är om laget är tillräckligt samspelt för att vara med och slåss i toppen redan i år. 

Citat från upptaktsträffen

Yamou Njai, Malmö, höll inte med tränarna som tippade skåningarna utanför slutspel.

– Först och främst är det ett skämt att Dalen är tippade före oss. Sirius också. Men särskilt Dalen alltså, jag sätter oss före dem, absolut.

Bottentippade nykomlingar

På både dam- och herrsidan har Göteborg en representant i SSL under kommande säsong. För damerna är det första gången på 19 år som staden har ett lag i den högsta serien. Göteborg vann allsvenskan södra förra säsongen i förkrossande stil med imponerande 20 vinster på 22 matcher. Trots det tippas laget hamna i botten när SSL:s tränare får sia. Hur bra koll de verkligen har på göteborgarna är en annan fråga. 

SM-guldvinnaren från 2003/04 Örnsköldsvik är tillbaka i högstaligan. Men enligt tränarna i SSL blir sejouren för norrlänningarna inte heller mer än ettårig. Anledningen? Med tio spelare födda på 00-talet har man seriens yngsta trupp där rutin från spel i SSL saknas. Och det blir allt annat än en mjukstart för nykomlingen. Premiären för Östersund inleds direkt med ett Norrlandsderby när regerande mästarna Iksu kommer på besök.

Så här tippar tränarna i SSL

1. Kais Mora

2. Iksu

3. Endre

4. Pixbo Wallenstam

5. Täby

6. Rönnby

7. Dalen

8. Sirius

9. Malmö

10. Karlstad

11. Warberg

12. Jönköping

13. Göteborg

14. Örnsköldsvik

 

Premiäromgången i SSL

Torsdag 20 september

Örnsköldsvik-Iksu 19.00

 

Lördag 22 september 

Karlstad-Endre 13.00

Warberg-Kais Mora 15.00

 

Söndag 23 september

Sirius-Jönköping 13.00

Pixbo-Täby 14.00

Dalen-Göteborg 14.00

Rönnby-Malmö 16.00

Läs mer: Herrguide: Upplagt för ny guldduell när jättarna rustar

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.