Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 22:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stahl-kritisk-man-kan-mata-avstandet-till-manen-men-inte-diskuskast/

Sport

Ståhl kritisk: Man kan mäta avståndet till månen men inte diskuskast

Daniel Ståhl på en pressträff inför Friidrotts-VM i Doha Foto: Jessica Gow/TT

DOHA. Den osäkra mätproceduren i diskus fortsätter att förvåna Daniel Ståhl.

– Man kan mäta avståndet till månen, då borde man kunna göra det i en kasttävling också, säger Sveriges store guldfavorit i Doha.

En jätte har landat i Doha. En jätte i diskusringen och i guldsnacket. Daniel Ståhl är en av VM-tävlingarnas största favoriter alla kategorier.

Det var nära i London för två år sedan. Endast två centimeter skilde till Andrius Gudzius. I Berlin var litauerns segermarginal större, men ändå knapp, 23 centimeter.

Små marginaler – och frågan är om det blev helt rätt på centimetern.

Daniel Ståhl och klanen runt honom hör till dem som påtalat otillförlitligheten i mätproceduren, men inte mycket har hänt.

– De har blivit lite mer noggranna på nedslagen, men det är fortfarande samma lasermätning, så man kan säga att inget har förändrats. Jag hoppas att det utvecklas, säger Ståhl.

Vestienn Hafstiensson, hans tränare, hör till dem som engagerat sig i frågan och tycker att mätproceduren missköts på mästerskapen när det gäller domarnas förmåga att avgöra när diskusen slår ner. Han påpekar att det finns filmbilder från tävlingarna som visar på de mest hårresande fel.

– Jag tycker det är väldigt underligt. Man borde ha fyra personer, två i mitten och två på ”vingarna” och man borde ha en liknande mätprocedur som den som finns golf när man mäter avståndet till hålet, säger Hafsteinsson.

Varför blir det ingen förändring?

– Jag tror att vår sport är för amatöristisk. Det är många ideella krafter som varit domare i 30 år och plötsligt har de svårare att röra sig, säger han.

Sett till årsstatistiken är risken för små marginaler mindre när striden om VM-guldet ska avgöras på måndag. Daniel Ståhl är världens bäste diskuskastare just nu och en av hela VM:s största favoriter.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Svensken är världsbäst i år med 71,86-kastet i Bottnaryd den 29 juni, men ännu mer imponerar hans jämnhet. Av 14 tävlingar har han kastat över 69 meter i nio. Bara Fredrick Dacres av konkurrenterna har varit över 69 meter i år med 70,56. Men det är också jamaicanens klart bästa resultat. I sina 22 tävlingar har han bara passerat 68-meterslinjen fyra gånger.

Det är 16 år sedan en manlig svensk friidrottare vann VM-guld. Christian Olsson tog hem tresteg i Paris 2003 och infriade högt ställda förväntningar. Ståhl accepterar favoritrollen.

– Jag känner mig som nummer ett och jag är i jättebra form, men jag har inte tagit guld än och det vill jag gärna göra, säger han.

Först väntar lördagens kvaltävling. Ståhl känner sig inte nervös för att det inte ska gå vägen utan förklarar att även om det är VM försöker han se det som en vanlig tävling.

– Kastar jag 65,50 är jag direktkvalad. Jag känner mig rätt säker, men går in med en ödmjuk inställning och försöker att inte vara för kaxig. 

VM-arenan bekantade han sig med i maj då han vann Diamond League-tävlingen i Doha med ett av säsongens tre kast över 70 meter. Förhållandena var ungefär desamma som nu.

– Det var drygt 40 grader utomhus och 28 till 30 inomhus. Luftkonditioneringen på arenan påverkade inte kastningen någonting. I alla fall märkte jag ingenting, säger han.

Förberedelserna förefaller ha gått perfekt. Vesteinn Hafsteinsson berättar om riktigt långa kast över 70 meter under träningslägret i Italien, varifrån han åkte direkt till Doha i torsdags.

– Han kastar extremt långt nu. Han är redo, säger tränaren. 

Läs mer: Stor guide till friidrotts-VM i Doha