Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 06:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stahl-nu-ska-jag-ner-i-gruvan-och-jobba-igen/

Sport

Ståhl: Nu ska jag ner i gruvan och jobba igen

Världsmästarmöte. Estlands diskusgigant Gerd Kanter var en av många som gratulerade Daniel Ståhl till VM-guldet. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. September var en bra månad för Daniel Ståhl. Världsmästaren har tjänat över en miljon kronor på sin diskus. Men nu är hans gren hotad på Diamond Leagueprogrammet och en stor inkomstkälla riskerar att försvinna.

– Det är som att de skulle ta bort Wimbledon för Roger Federer, säger Ståhl.

Det var en underbar kväll och blev en lika underbar natt för Daniel Ståhl. Världsmästaren från Viksjö firade guldet med familj, tränare och lagkamrater och kom i säng först strax före sex på morgonen.

Redan klockan tio var det dags för pressträff på landslagshotellet och ett möte med en annan världsmästare.

– Grattis, det här var du väl värd, sade estländaren Gerd Kanter, en av grenens giganter med fem VM-medaljer och ett OS-guld på meritlistan.

Det är mot det senare som Ståhl ställer in siktet.

– Nu är det ner i gruvan igen och börja jobba. Jag har ju aldrig ens varit i en OS-final, sade Ståhl.

Nästa stora mål ligger bara tio månader bort.

Han är stolt över guldet och för hur han hanterade situationen i VM-finalen. Världsettan hade all press på sig och tekniken fungerade inget vidare. Ändå lyckades han hantera att få till tävlingens längsta kast.

– Det är inte så lätt att vara världsetta och vinna VM-guld. Det sade Karsten Warholm i går också när han vann 400 meter häck. Men när man har ett team runt omkring sig som stöttar en hjälper det en del, sade Ståhl och syftade bland annat på Vesteinn Hafsteinsson, islänningen som han haft som tränare i åtta år och som även gjorde Gerd Kanter till världens bäste.

Firma Ståhl-Hafsteinsson har hittat en kemi och Ståhl fick frågan om de någonsin är oense om något.

– Alltså, han håller på Bajen i fotboll och jag är djurgårdare, sade världsmästaren, som ska ta emot sin guldmedalj vid prisceremonin på Khalifastadion på tisdagskvällen.

På bankkontot trillar det även in 590.000 kronor, som Internationella friidrottsförbundet delar ut i bonus till alla världsmästare. Tillsammans med den halva miljon som Ståhl fick för segern i Diamond Leaguefinalen har han nu tjänat över en miljon kronor bara i september. Han säger att han ska spara dem och investera dem väl. Det går att leva på att vara diskuskastare – om man är tillräckligt bra vill säga.

Men nästa säsong riskerar att inte bli lika inkomstbringande. Diskusen är hotad på Diamond Leagueprogrammet. Ett beslut kan komma när som helst. Ståhl gillar inte vad han hör, men är inte så oroad över prispengarna som kan utebli, utan bryr sig mer om diskusen som friidrottsgren.

– Det hade varit riktigt tråkigt. Det är ungefär som att du skulle ta bort Wimbledon för Roger Federer. Det är den äldsta sporten som fanns redan på grekernas tid och det är en av de hetare grenarna just nu, sade Ståhl.

Blir det ändå så tänker han inte låta det störa honom. Det finns alltid en plan B och det dröjer innan tävlingsprogrammet inför nästa säsong ska spikas.

Nu väntar tre veckors ledighet, som han bland annat tänker använda till långa promenader vid Mälaren. Det har varit mycket press, mycket uppståndelse. Nu kan han dra sig tillbaka och njuta.

– Det är underbart att vara världsmästare, säger Daniel Ståhl.

Läs mer:

Tredje gången gillt när Ståhl tog VM-guld

Tränaren vågade inte följa upplösningen av VM-dramat

Johan Esk: Det här är bara början på Daniel Ståhls dominans

AIK-backen som blev bäst i världen – i diskus