Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stahl-vann-diamond-league-trots-sasongens-samsta-tavling/

SPORT

Ståhl vann Diamond League – trots säsongens sämsta tävling

Bild 1 av 2 Daniel Ståhl följde upp OS-guldet med att även vinna Diamond League.
Foto: Fabrice Coffrini/AFP/TT
Bild 2 av 2 Det räckte med 66,49 meter för att Daniel Ståhl skulle ta hem Diamond League-finalen i Zürich.
Foto: Fabrice Coffrini/AFP/TT

Daniel Ståhl gjorde säsongens sämsta diskustävling i Zürich – men behövde inte gräma sig för det.

66,49 meter räckte för att försvara titeln i Diamond League.

– Det var en viktig seger även om resultatet i sig är dåligt, säger Ståhl till SVT.

Med två tävlingar kvar på schemat går Daniel Ståhl mot en nästintill perfekt diskussäsong. Med undantag för en andraplats i Växjö i våras har det blivit idel segrar för den svenske världsettan med OS-guldet i Tokyo som given höjdpunkt.

På torsdagskvällen kom ytterligare en triumf för Ståhl som i schweiziska Zürich tog hem andra raka titeln i Diamond League – detta trots att segerkastet på 66,49 meter, som han slog till med redan i den första omgången, var hans sämsta resultat för säsongen.

– Det var viktigast att vinna, men jag hade velat slänga längre, summerar Daniel Ståhl i SVT.

Förutom en glittrande Diamond League-trofé belönas 28-åringen med en prischeck på 30 000 dollar, motsvarande knappt 260 000 kronor.

– Det var en viktig seger. Resultatet i sig är dåligt, men det var viktigt att vinna och det var det som var målet, säger Ståhl efter en tävling där han hade hela fyra ogiltiga kast.

– Jag var alldeles för ivrig och kortade ned tekniken lite för mycket. Men det var en kul tävling, fullsatt och en fantastisk kväll här i Zürich. Det var skoj att tävla i dag.

För det starka finalfältets andra svensk gick det inte lika bra. OS-silvermedaljören Simon Pettersson, den enda som har slagit Daniel Ståhl i år, hade tre underkända kast och noterade 63,68 som bäst på galan i Zürich. I och med det fick han nöja sig med en femteplats.

Tvåa i tävlingen blev slovenen Kristjan Ceh på 65,39 meter, följd av Fedrick Dacres, Jamaica, som slutade trea på 65,33.

Sedan Diamond League instiftades 2010 hade Sverige fram till i går kunnat stoltsera med två segrare i form av Abeba Aregawi (2013) och Daniel Ståhl (2019). På bara ett dygn har antalet titlar i den prestigefyllda tävlingen nu vuxit till tre, detta efter Thobias Montlers seger i längdhopp på onsdagen och torsdagens förstaplatser för Daniel Ståhl och även Armand Duplantis som tog hem stavhoppstävlingen senare på kvällen.

Diskus togs efter 2019 bort från Diamond League-schemat men fick åter vara med inför årets säsong då tävlingarna återgick till ett fullt program med 32 olika grenar.

Om det var blygsamma kast i diskus, var det helt andra takter i damernas stavhopp.

OS-silvermedaljören Anzhelika Sidorova vann tävlingen efter att i tredje och sista försöket klarat 5,01 – vilket är historiens näst högsta notering. Ryskan satte därmed nytt personbästa och blev samtidigt tredje kvinna någonsin att ta sig över drömgränsen på fem meter.

Världsrekordet på 5,06 tillhör alltjämt landsmaninnan Jelena Isinbajeva.

Läs mer:

Göteborgsvarvet kan bli av i oktober: ”Inte uteslutet”

Thobias Montler mästare i Diamond League

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt