Kanot: Hon stängs av från landslaget i ett år – utan att fått veta varför - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kanotslalomåkaren Monika Mitasikova under en träning i Bratislava där hon tillsammans med Isak Öhrström tränat den senaste tiden.
Kanotslalomåkaren Monika Mitasikova under en träning i Bratislava där hon tillsammans med Isak Öhrström tränat den senaste tiden. Foto: Erik Garmo
Sport

Landslagsåkare stängs av – utan att få veta varför

Kanotslalomåkaren Monika Mitasikova har stängts av från landslaget i ett år. Motiveringen är ”oacceptabelt uppförande” under EM tidigare i sommar. Samtidigt har Isak Öhrström, OS-deltagare i sporten i Rio, fått en varning med samma motivering.

Mer har ingen av dem fått veta, trots flertalet försök att få konkreta svar från förbundet.

– För oss är det här en rättsröta som är helt otrolig, säger Isak Öhrström.

Den 14 juni befann sig de svenska kanotslalomåkarna Isak Öhrström, 27 och Monika Mitasikova, 24, på världscuptävlingar i Krakow dit de precis kommit från en tävling i Slovakien.

Mitt under denna hektiska tävlingsperiod nåddes paret av beskedet att de båda anmälts till det svenska kanotförbundets disciplinkommitté.

Bakom anmälan stod Anders Danielsson, det svenska kanotförbundets generalsekreterare. I anmälan mot Mitasikova står:

”Den första sammankomsten som hon var med var EM i Prag i månadsskiftet maj-juni. Monika gick in i detta på ett sätt och med en attityd som inte är acceptabelt för en medlem i ett svenskt landslag.

Hon varken respekterar eller accepterar den ledare som kanotförbundet utsett i form av Sixten Björklund. Hon uttalar sig förolämpande och nedlåtande till Sixten.

Monikas sätt och attityd gör det omöjligt att arbeta vidare med landslaget på det sätt och med den organisation som förbundet bestämt med Monika i landslaget.”

Den 4 juli kom disciplinkommitténs dom: Isak Öhrström klarade sig med en varning, medan Monika Mitasikova stängdes av från landslagsuppdrag i ett års tid.

Öhrström deltog i OS i Rio 2016 och inledde årets säsong med flera pallplatser i internationella tävlingar. Mitasikova är ensam dam i seniorlandslagstruppen och satsar precis som Öhrström på att kvalificera sig till OS i Tokyo 2020.

När DN talar med Isak Öhrström är han oförstående till vad det är som ligger bakom den varning han har fått och avstängningen av lagkamraten som också är hans flickvän.

– Monika är avstängd i ett år utan att fått veta vad hon är anklagad för och utan att de pratat med henne för att höra hennes version, säger han.

Isak Öhrström berättar att han själv varit i kontakt med Karin Falk – en av medlemmarna i Svenska kanotförbundets disciplinkommitté – vid ett flertal tillfällen. Men han har inte fått något svar på vad det specifikt är som han och hans flickvän har gjort som varit fel.

– De säger att vi har brutit mot förbundets värdegrund, men de kan inte specificera vad vi har sagt eller gjort. Sättet de har hanterat det här på är fruktansvärt, säger han.

Isak Öhrström var ende svenske deltagare i kanotslalom under OS i Rio där han gick till semifinal.
Isak Öhrström var ende svenske deltagare i kanotslalom under OS i Rio där han gick till semifinal. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Karin Falk vill inte lämna ifrån sig några detaljer kring vad som ligger bakom anmälan.

– Vi har fått in massor av information som ligger till grund för vårt beslut. Den information vi har kan jag dock inte berätta om.

Karin Falk säger att Isak Öhrström och Monika Mitasikova hade två veckor på sig att höra av sig för att ge sin syn på anmälan men att de aldrig hörde något från dem.

– Vi avvaktade och väntade tills den ena tävlingen i världscupen var färdig på måndagen och sedan hade de två veckor på sig. Vi har gjort allt schyst för att underlätta för dem och har inte hört någonting.

Men att paret inte hörde av sig stämmer inte. Enligt uppgifter som DN har fått ta del av svarade Öhrström och Mitasikova via sin brittiske coach Jim Jayes på mejlet med anmälan och efter det hörde de av sig till disciplinkommittén genom sin svenske klubbtränare.

Paret har då förklarat att det är en olämplig tidpunkt att svara på detta mitt under pågående världscuptävling och önskat att få skjuta på det, vilket Anders Thorn, som då arbetade med disciplinkommittén, accepterade. Ändå gick anmälan sedan vidare.

DN har sökt Anders Thorn för en kommentar.

Karin Falk säger att hon under sina sex år i disciplinkommittén aldrig tidigare har varit med om att någon har blivit avstängd. Men hon anser att beslutet är rimligt med tanke på den påstådda förseelsen.

– Vi tycker att det ligger i nivå med längden av avstängningen, det är det beslutet vi i kommittén har tagit, säger hon.

Svenska kanotförbundets generalsekreterare Anders Danielsson var aldrig på plats under EM i Prag. Ändå var det han som anmälde paret.

– Det är jag som ansvarar för verksamheten. Det är mitt ansvarsområde att se till att det fungerar väl, säger han.

Danielsson vill inte svara på vilka han talat med som var på plats i Prag.

– Jag har inga kommentarer till det. Jag vet att du fiskar efter att jag skulle ha någon slags relation med disciplinkommittén och att jag kan påverka deras agerande och beslut, det vore för mig helt främmande.

Svenska kanotförbundets generalsekreterare Anders Danielsson var den som anmälde Monika Mitasikova och Isak Öhrström till förbundets disciplinkommitté.
Svenska kanotförbundets generalsekreterare Anders Danielsson var den som anmälde Monika Mitasikova och Isak Öhrström till förbundets disciplinkommitté. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Monika Mitasikova försöker fortfarande förstå vad hon har gjort fel, säger hon.

– Jag känner mig riktigt trött och ibland även arg, men vi försöker att ta oss igenom det här tillsammans. Det värsta var när vi fick den första anmälan, jag bröt ihop och det var fruktansvärt, säger hon och fortsätter:

– Först trodde jag inte att det här var sant. För jag trodde att de i så fall skulle ha kontaktat mig först. Jag trodde inte att de kunde göra så här, att bara anmäla mig utan att prata med mig.

Du kan inte komma på någonting du kan ha sagt eller gjort som kan ligga bakom den här avstängningen?

– Definitivt inte. Och det gör mig desperat kring det hela för jag vet inte vad problemet är och vad de tror att jag har gjort. De har inte ens frågat mig eller folk omkring mig. Det känns läskigt att det kan gå så här långt utan att de har kontaktat mig eller någon annan.

Hon berättar sedan vad som var jobbigast att läsa från domen.

– Det har varit väldigt tungt och jag vet inte vad jag ska göra, det känns inte som att jag kan göra någonting alls. Det första som jag blev ledsen över, var att det i anmälan stod att mina lagkamrater hade uttalat sig och jag trodde att vi var goda vänner.

– Jag visste inte att de tyckte illa om mig. Men sedan frågade jag en av mina lagkamrater som var med under mästerskapet och han sa att han aldrig hade uttalat sig negativt om mig och att ingen hade frågat honom om mig.

Monika Mitasikova är oförstående till varför hon stängts av ett år från svenska landslaget i kanotslalom.
Monika Mitasikova är oförstående till varför hon stängts av ett år från svenska landslaget i kanotslalom.

Disciplinkommittén talade aldrig med varken Isak Öhrström eller Monika Mitasikova innan deras domar fastställdes. Enligt uppgifter till DN pratade man heller aldrig med kanotisternas lagkamrater – trots att det i skälet till beslutet står att de ”brutit mot värdegrunder mot förbundskaptenen och lagkamrater.”

Den som bekräftar samarbetsproblem med Isak Öhrström och Monika Mitasikova, är förbundskaptenen Sixten Björklund.

Enligt honom skar sig från början mellan honom och de två landslagskanotisterna.

– Jag kan inte berätta så mycket, men det som hände var att vi var i väg på mästerskapet i Prag och det var första gången som jag var ledare när Monika och Isak var med. Det fungerade inte bra och jag kunde av flera olika skäl inte göra mitt jobb som jag ville.

Vad hände sedan?

– Då rapporterade jag det vidare till de som sköter om verksamheten. De har sedan i sin tur bedömt det hela efter regelverket som finns inom Svenska kanotförbundet.

Inte heller Sixten Björklund vill ge några detaljer kring vad som hände i Prag.

– De har kritiserat mig och tyckt att jag har varit en dålig ledare. Det fick jag höra många gånger under tiden vi träffades.

Tycker du att det är tillräckligt för att stänga av någon under ett års tid?

– Det tänker jag inte spekulera i då det inte ligger på mitt bord att ta de besluten. Men det hände mer saker än så förstås som jag inte kan prata om här. Vi var helt enkelt på ett mästerskap och det fungerade inte alls.

Att Monika Mitasikova är frågande och undrar vad det är som ligger bakom den här avstängningen tycker Sixten Björklund är märkligt.

– Både Monika och Isak borde vara mycket väl medvetna om vad det är som har hänt. De vet båda två vad det handlar om.

Isak Öhrström under en träning i Vindelälven.
Isak Öhrström under en träning i Vindelälven. Foto: Jonas Lindkvist

Paret har beslutat sig för att överklaga domen, viket måste ske senast sista juli. Om den står sig skulle det betyda att Monika Mitasikova missar viktiga världscuptävlingar samt VM. Tävlingar där hon tänkt att hon ska vara med och slåss för en framtida OS-plats.

– Jag har dessutom redan ”slösat bort” två tävlingar för att jag har behövt fokusera på det här samtidigt. I Krakow kände jag mig så svag genom hela tävlingen. Även om jag hade ett bra första lopp, var jag för svag för att paddla och kunde inte koncentrera mig, säger hon och fortsätter:

– I det andra loppet sabbade jag det fullständigt och började gråta. Jag avslutade inte ens loppet utan åkte bara ner och bröt ihop. Ibland håller man ihop och gör sitt bästa, men ibland kommer det bara dit när man inte klarar av att hålla det inom sig längre och då börjar man skrika och gråta. Jag förstår inte vad en person behöver göra för att förtjäna det här. Jag måste verkligen ha gjort illa någon fysiskt eller så.

Monika Mitasikova är mycket besviken på hur ärendet hanterats av Svenska kanotförbundet.

– Om kommittén bara hade gett det två minuter och ringt mina lagkamrater och frågat hur jag uppförde mig, då hade de vetat om att det även finns lögner i det här fallet, vilket är extremt olämpligt och också kan vara olagligt. Jag kan inte tro att det är okej att ljuga i en anmälan och ett fall som detta, säger hon.

Läs mer: Coachen: Ingenting får ifrågasättas 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.