Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Startnummer kan bli avgörande: ”Som att vinna på en trisslott”

 

PYEONGCHANG. Laget är uttaget. Men vilket startnummer Charlotte Kalla och de andra svenska åkarna får i torsdagens 10-kilometerslopp är inget förbundskapten Rikard Grip ligger sömnlös för.

– Det är som att vinna på en trisslott, säger Grip.

Är det bra för en favorit som Charlotte Kalla gå ut sent för att kunna åka på andra åkares tider när hon jagar sekunder in mot mål?

Elle ska hon gå ut tidigt och hoppas att föret är bättre då? Eller att blåsten kommer att öka?

– Jag tror ingen är jättebrydd över de frågorna, säger Grip. Ibland sitter man och räknar och spekulerar om man ska starta tidigt eller komma in i en varvning och för att få en bra rygg.  Jag tror ibland att vi gör en lite större sak av det än vad det egentligen har för betydelse.

Grip medger att han visst har funderat på saken och han tror att åkarna gör det också.

– Nog tror jag att de funderar lite på det. Det är allas dröm att få ett bra andravarv med lite hjälp av andra åkare, det har vi sett några gånger att det varit väldigt betydelsefullt. Men det är som att vinna på en trisslott. Det är extremt svårt att kalkylera med den delen av loppet.

När det gäller temperatur, blåst och snöförhållanden är det lättare att tänka sig vissa startnummer.

– Det handlar mer om det är löst före och man ska starta tidigt eller sent av sådana anledningar, det är i alla fall mycket lättare att förutspå innan loppet än att hitta en bra rygg. Visst, du kan tro något men vissa åker kanske inte ens bra den dagen då spelar det ingen roll att jag hamnar vid den. 

Laget som kommer att köra offentliggjordes klockan 04 på onsdagen svensk tid. Anna Haag kommer inte med. förutom de givna – Charlotte Kalla och Ebba Andersson – får Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter chansen.

Läs mer: Anna Haag petas 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.