Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Stefan Holm gillar inte rubrikerna om sonens rekord

”Han är trots allt bara 12 år gammal. Man snackar om världsrekord, men det finns inga officiella rekord i den åldern”, säger Stefan Holm.
”Han är trots allt bara 12 år gammal. Man snackar om världsrekord, men det finns inga officiella rekord i den åldern”, säger Stefan Holm. Foto: Bildbyrån/TT

Hade Stefan Holm fått som han önskat hade sonen Melwin lirat fotboll och tolvåringens världsrekord i höjdhopp suddats ut.

– Jag kan väl tycka att det blir lite för mycket ibland, säger den gamle OS-guldmedaljören.

Stefan är Melwins tränare. Det är inte rädslan att en gång se sig slagen av sin egen son som oroar friidrottslegendaren. Men Stefan Holm är inte bekväm med alla rubriker, med all uppmärksamhet.

– Han är trots allt bara 12 år gammal. Man snackar om världsrekord, men det finns inga officiella rekord i den åldern. Det är bara någon som satt ihop en lista på resultat som de har hittat på nätet. Men jag hoppas han kan hantera det, säger Holm.

Foto: Johan Almblad

Maja Olsson och Mathilde Hermundstad som båda tränar friidrott imponeras när Stefan Holm, som under två dagar varit instruktör på idrottslägret Sportsheart på Ingarö, visar sitt OS-guldhopp från 2004 i mobilen. Foto: Johan Almblad.

Melwin flög i helgen över 1,88 meter vid en tävling i Arvika. Trots det var han missnöjd. På träning i början av juni klarade Melwin 1,90.

– Allt som är sämre än det tycker han är skitdåligt, säger Stefan.

– Han är lite självkritisk just nu. Det är på både gott och ont. Han vill hoppa högre men man måste också vara nöjd med det man gör.

Man ska helst också prova på annat, menar Holm. Själv höll han på med fotboll på somrar och längdskidåkning på vintrar när han var ung.

– Melvin är mer höjdhoppstränad, jag var mer allmäntränad. Han spelar lite fotboll i skolan men inte i lag. Det är bra med lagsport, både rent socialt och även för att höra en annan tränare än jag. Men han har inte velat göra annat och man kan inte tvinga någon.

Just träning är ett spår som leder långt bortanför friidrottsanläggningar i Värmland. Stefan Holm står på ett soldränkt Ingarö IP. Tillsammans med bland andra förre NHL-spelaren Jonas Andersson och friidrottsprofilen Malin Ewerlöf jobbar han med barn och ungdomar på idrottslägret Sports Heart Camp.

Vilken är den största skillnaden på att träna barn jämfört med vuxna?

– För barn blir man mer instruktör, man visar från grunden. Det är tjusningen. De äldre kan redan hoppa. Då handlar det i stället om att bli starkare och snabbare, att höja gränser. För barnen är det en aha-upplevelse, var ska jag sätta i foten och så. Det är härligt.

I vilken ålder krävs det att man elitsatsar för att nå upp på OS-pallen?

– Jag kan tycka 15-16 år. Det är bra att satsa på fler sporter innan dess. Genom fotbollen blev jag snabbare, genom längdåkningen fick jag bättre kondition och koordination. Jag kan sakna allmänträningen i ungdomsidrott i dag. I dag är det mer grenspecifikt. Man kan inte kombinera hockey och fotboll. Sporterna blir mer och mer åretruntsporter, menar Stefan.

Under tiden fortsätter Melwin att jaga högre höjder, – Stefan tror han kan nå dit redan i sommar – och Stefan själv att försöka inspirera unga höjdhoppare. Sin roll som förebild tar han på allvar.

– Förebilder är väldigt viktiga. Jag hörde på radion i dag att det blivit en simboom, alla vill bli som Sarah Sjöström. Det är som det en gång var med Patrik Sjöberg.

Fakta. Stefan Holm

Ålder: 40 år

Bor: Karlstad

Personligt rekord: 2,40

Meriter: OS-guld 2004, VM-silver 2003, VM-guld inomhus 2001, 2003, 2004, 2008. EM-silver 2002, EM-brons 2006, EM-guld inomhus 205, 2007, EM-silver inomhus 2007, SM-guld 1998-2008, SM-silver 1994-1996, SM-guld inomhus 1997-2004, 2006-2008, SM-brons 1995, 1996.

Tränare för: Förutom sonen Melwin Lycke Holm bland andra Sofie Skoog som kommande vecka tävlar i VM i London.

Fakta. Sports Heart

Sportläger för ungdomar på Ingarö och i Gustavsberg.

Fotboll, e-sport, ishockey, handboll, innebandy, friidrott, cykling, dans och show ingår. Fokus är hälsa, självkänsla, glädje och respekt. Flera profiler, bland annat från NHL och allsvenskan besöker lägret.