Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Stefan Holm om sin rankning: Känns högt

Stefan Holm skriker ut sin glädje efter att vunnit OS-guld i Aten 2004.
Stefan Holm skriker ut sin glädje efter att vunnit OS-guld i Aten 2004. Foto: Jonas Lindkvist

Stefan Holm har undrat när han hans namn skulle dyka upp på DN:s lista på Sveriges 150 främsta idrottare genom tiderna. Klockan 16 på onsdagen kom det, som nummer 33. En mer framskjuten placering än den förre höjdhopparen hade räknat med.

Hur ser du på din placering?

– Trevligt. Jag har följt listan och när det har tickat på namn har jag undrat när jag skulle få vara med. När Kajsa Bergqvist kom (39:a) tänkte jag ”jag kan väl inte vara före henne?”. 33:a känns rätt högt med tanke på den idrottshistoria Sverige har, säger Stefan Holm.

Vem är Sveriges främsta friidrottare genom tiderna?

– Jag antar att Christian Olsson (tresteg) är före mig och att samma gäller Carolina Klüft (sjukamp), Gunder Hägg (medel/långdistans) och Patrik Sjöberg (höjd). Rent medaljmässigt är ju Klüft störst med sex titlar utomhus, men för mig personligen har Sjöberg alltid varit den stora stjärnan.

Uppenbarligen är du trots OS-guld efter Patrik Sjöberg?

– Det tog jag för givet att jag skulle vara. Handlar det om en samlad bedömning är han bättre än mig, jag har aldrig sagt något annat heller. Jag är mer förvånad över att jag är före Kajsa.

Varför?

– Hon vann inget OS i och för sig, men hon har två titlar utomhus - ett VM- och ett EM-guld - och har fortfarande ett världsrekord (höjdhopp, inomhus, 2,08).