Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stefan-holms-nya-os-drom/

SPORT

Stefan Holms nya OS-dröm

1 min 55 sek. En gång höjdhoppare, alltid höjdhoppare – så beskriver Stefan Holm sig själv. Men OS-vinnaren har fler roller än så.
Bild 1 av 7 Stefan Holm i Våxnäshallen. Sedan i höstas är han tränare åt Götahopparna Sofie Skoog och Evelina Erlandsson (bilden). Han fungerar även som mentor till en större grupp höjdhoppstalanger från Karlstad. Nästa sommar hoppas han få coacha Skoog under OS i Rio.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 7 När Stefan Holm efter karriären började spela fotboll i Östra Deje IK hade han tröjnummer 240 (som antalet centimeter i sitt höjdrekord). Han märker att han fått mindre stryk sedan han bytte till nummer sju.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 3 av 7 När DN möter Stefan Holm har han precis kommit hem från Norge där han varit på IOK-uppdrag. Hur resan var? ”De hade så märkliga priser på lego”, säger han.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 4 av 7 Sedan 2009 jobbar Stefan Holm halvtid på Karlstads universitet. ”Universitetet var ett ställe där jag pluggat tidigare, jag kände folk här och var bekant med miljön. Jag är väl lite trygghetsnarkoman på det sättet.”
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 5 av 7 Stefan Holm hade när han återupptog fotbollskarriären 2009 svårt att förstå att många av lagkamraterna inte såg på träning på samma sätt som han själv. ”För mig var det ’är det träning så är det träning’. Jag skiter i om någon fyller år, gifter sig eller nästan ligger för döden. Som idrottsman var man så jäkla egoistisk, men i division 7 funkar det inte riktigt så”, säger han.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 6 av 7 Förra helgen skulle Stefan Holm ha jobbat när klubben hade bilbingo. Men han kunde inte vara med och ska nu istället servera mos i matserveringen på hemmaarenan Tallmovallen under en ungdomscup i sommar.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 7 av 7 24-åriga Sofie Skoog klarade 1,87 i inomhus-EM i Prag i mars. Hennes personliga rekord är 1,90. På IF Götas hemsida har hon satt upp ett tydligt mål: att klara 2,01 under OS i Rio.
Foto: Jonas Lindkvist

En gång höjdhoppare, alltid höjdhoppare – så beskriver Stefan Holm sig på Twitter. Men OS-vinnaren har fler roller.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in