Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stefan-lovgren-om-kritiken-fran-landslaget-hade-varit-en-sak-om-vi-varit-ensam-arrangor/

Sport

Stefan Lövgren om kritiken: ”Hade varit en sak om vi varit ensam arrangör”

Stefan Lövgren lade klistret på hyllan och är numera vd för Svenska handbollslandslaget.
Stefan Lövgren lade klistret på hyllan och är numera vd för Svenska handbollslandslaget. Foto: Daniel Stiller

Svenska handbollslandslagets vd Stefan Lövgren bemöter nu kritiken om att Sverige valde EM-inkomster före den sportsliga möjligheten att avancera i mästerskapet.

– Riktigt så enkelt som att säga att det är det kommersiella som har styrt är det inte, säger Lövgren.

Många ur Sveriges gyllene generation av handbollsspelare har efter karriären dragit på sig träningsoverallen och fortsatt som tränare.

Stefan Lövgren iklädde sig kavaj och tog plats i styrelserummen.

Vid sidan av att vara vd för Svenska handbollslandslagets AB sitter han också med i Europeiska handbollförbundets (EHF:s) styre. På så sätt har han god insyn i två frågor som präglar förhandssnacket inför EM i Sverige, Norge och Österrike, som inleds på torsdagen och där Sverige premiärspelar mot Schweiz i Göteborg på fredag.

Tidigare i veckan sade förbundskapten Kristján Andrésson att det kommersiella fick styra när Sverige valde att placera det danska landslaget i Malmö, vilket innebär att Sverige riskerar att hamna i en mardrömsgrupp i andraronden tillsammans med danskarna, Frankrike och Norge.

Förbundskaptenen är långt ifrån ensam om att ha den åsikten, men Stefan Lövgren tycker att man gör det för enkelt för sig när man säger att Handbollsförbundet valde pengarna på bekostnad av de sportsliga chanserna.

– Jag köper diskussionen, men det hade varit en sak om vi varit ensam arrangör. Nu var det faktiskt tre länder som skulle förhandla med EHF och det blir ett ge och ta, säger Lövgren och betonar samtidigt att beslutet fattades redan 2014, då Norge inte var den stornation man är i dag.

Han påpekar också att andra sidan av lottningshalvan med Spanien, Tyskland och Kroatien inte heller ser särskilt lätt ut liksom att mästerskapen sällan utvecklar sig som man tänkt sig.

Samtidigt sticker handbollslandslagets vd inte under stol med att ett mästerskap på hemmaplan är ett utmärkt sätt att tjäna pengar. VM i Sverige 2011 gav ett överskott på 25 miljoner kronor. Ett tredelat EM lär inte ge lika stora intäkter, men 100.000 sålda biljetter inför mästerskapet indikerar att det kommer att bli en bra slant över till förbundet, som numer driver landslaget i ett aktiebolag.

– Vi har ett strikt kommersiellt uppdrag: Vi har hand om sponsorer, tv-rättigheter, landskamper, söker stora mästerskap till Sverige. Det innefattar inte bara landslaget utan till exempel också rättigheter kring ett ungdoms-SM eller Sveriges elitdomare. Vi har inget med det sportsliga att göra, säger Lövgren.

Vilka är fördelarna som du ser det med att driva det här i aktiebolag?

– Handbollsförbundet har stor kompetens kring de frågor som man arbetar med, men med det kommersiella uppdraget kräver andra kompetenser. Beslutandevägarna ser annorlunda ut i ett förbund jämfört med ett bolag, även om det förstås är förbundet som äger oss. Jag ser mest det här som en struktur- och organisationsfråga.

Vad betyder ett EM på hemmaplan för svensk handboll?

– Det är Sveriges största idrottsevenemang 2020 och förra EM hade två miljarder tv-tittare, om man räknar in alla typer av sändningar. Det är klart att det betyder mycket på olika plan och att ett mästerskap blir en samlande punkt för svensk handboll. Klubbarna säljer biljetter och får ta del av inkomsterna. Unga har kanske varit på en match och vill pröva på sporten. Handbollen får ett större genomslag i medierna. Ett EM blir en förenande kraft och ett avstamp för framtiden.

Som medlem av EHF:s exekutivkommitté sedan 2016 har Lövgren inflytande även i den internationella handbollen. En annan fråga inför EM har varit spelarnas protester mot ett allt mer pressat spelschema, vilket de menar leder till fler skador. I våras skrev en lång rad internationella toppspelare under uppropet ”Don’t play the players”, som syftar till att spelarna ska få mer att säga till om. Som gammal toppspelare både i klubb- och landslag är Lövgren väl införstådd med diskussionen. Han poängterar att den även fanns på hans aktiva tid.

– Fakta är att spelarna i toppklubbarna ofta spelar i de bästa landslagen och därmed är de som spelar mest och får störst belastningen. Sedan tycker jag man bör notera att det har hänt en del genom åren. Det internationella fönstret förskjuts nu så att spelarna ska få längre sammanhängande semester. Det har kommit in extra vilodagar i EM och VM. Sedan är det här inte bara en förbundssak.

Hur då menar du?

– Den tyska ligan går till exempel med på att lägga in tre tvådagars landslagsuppehåll under säsongen, vilket gör att ligan drar ut i längd. Vissa länder väljer att delta i en Supercup. Det här är en diskussion med många parter inblandade och det är väl bara att konstatera att man än så länge inte hittat någon bra lösning.

Hur ser du på kravet från spelarna om mer inflytande?

– Spelarna ska vara en del av det här för det är de som är produkten. I vilken instans det ska vara får man väl försöka komma fram till. Jag tycker inte bara att man ska skicka iväg ett ”tomtebloss”, utan man ska se till att frågan drivs på rätt sätt. Det är inget som säger att spelarna inte skulle kunna ta plats i exekutivkommittén, men det är en fråga för kongressen och de 42 länder som är representerade där. Man får lägga ett förslag och så röstar man om det.

2023 ska Sverige arrangera dubbla VM. På damsidan är det ett samarrangemang med Norge och Danmark och på herrsidan med Polen. Precis som fotbollen satsar handbollen mästerskap delade på flera nationer. Tror du att vi kommer att få ser fler sådana?

– Absolut. I de ansökningar som ligger inne för framtida mästerskap handlar det ofta om flera nationer. Det här gör ju att mindre länder, som kanske bara har ett par stora godkända arenor, kan vara med och arrangera.

Förberedelserna är klara. Nu längtar göteborgaren Stefan Lövgren till att EM ska sätta igång. Han medger att det känns lite extra att Sveriges gruppspel avgörs i hans hemstad, där han nådde framgångar som spelare i Redbergslid.

– Det är klart att det känns speciellt, inte bara för att det är hemma utan också för att vi haft väldigt lyckade resultat och arrangemang här tidigare, säger Lövgren.