Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stenson-om-nya-tavlingen-far-stor-genomslagskraft/

Sport

Stenson om nya tävlingen: ”Får stor genomslagskraft”

Bild 1 av 2 Henrik Stenson är värd för nya mixedtävlingen: ”Ett intressant upplägg.”
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild 2 av 2 Annika Sörenstam väljer att inte spela tävlingen på Bro Hof själv.
Foto: Johan Nilsson/TT

Scandinavian Invitation i golf heter numera Scandinavian Mixed.

78 herrar och 78 damer spelar i sommar den historiska tävlingen på Bro Hof Slott Golf Club nordväst om Stockholm.

Annika Sörenstam och Henrik Stenson är värdpar för tävlingen de kommande tre åren. 

På en presskonferens berättade de två svenska stjärnorna om sina känslor och mål med Scandinavian Mixed som spelas den 11–14 juni.

– Det är en tävling som får stor genomslagskraft i golfvärlden. Det har pratas mycket om den redan. Ett intressant upplägg, inte minst för att bredda sporten och inspirera morgondagens stjärnor på både herr- och damsidan, säger Henrik Stenson som kommer att spela tävlingen.

Det kommer inte en av världens bästa damgolfare genom tiderna att göra. 

Men hon har fått frågan.

Annika Sörenstam var tidigt ute med att utmana männen. 

Hon gjorde det redan 2003 på PGA-touren.

Har den historien varit delaktig i ditt beslut när du bestämde dig för att vara ambassadör för Scandinavian Mixed?

– Inte alls. Det var elva år sedan jag tävlade. Det är snarare så att det passar in i vad jag håller på med nu, att få junior- och damgolfen att växa, säger Sörenstam.

49-åringen tycker det är viktigt med en tävling i Sverige där damerna finns med.

– Det har varit ett stort problem att vi inte har haft tävlingar för damerna i Sverige eller i Norden på ett antal år. Det här är ett bra initiativ för att få damgolfen att komma tillbaka, säger hon.

Annika Sörenstam med bland annat tio majorsegrar och länge världsetta på meritlistan växte upp på Bro Bålsta GK, bara några kilometer från Bro Hof Slott GC som rankas som en de bästa banorna i Sverige.

– Bro Bålsta är min hemmaklubb, där lärde jag mig att spela golf. Då fanns inte Bro Hof. Där var det bara skog med ett gammal nedrivet slott. Det var där jag sprang på stigarna och skötte min fysträning. Nu känns det nästan overkligt att ha vår tävling där, säger Sörenstam.

Henrik Stenson ser fram emot premiärupplagan av Scandinavian Mixed.

– En sak som slog mig var hur många juniorer som kom till Hills förra sommaren. Jag hoppas och tror att det blir en ny golffest, säger Henrik Stenson.

Nu blir det alltså ett helt nytt koncept i den svenska Europatourtävlingen som under olika namn spelats sedan 1973. 

Kvinnorna och männen ska tävla på samma bana, om samma pengar och pokal.

Totalt finns en prispott på 1.500.000 euro.

Henrik Stenson fick frågan hur det skulle kännas att förlora mot en kvinna...

– Om de spelar bättre än vad jag gör är det bara att lyfta på hatten. Man får ju stryk hela tiden när man spelar professionell golf. Jag kommer att göra mitt yttersta för att inte få stryk av någon, säger han.

Den historiska svenska tävlingen avgörs veckan mellan två majors i USA.

Damernas US Open spelas veckan innan och herrarnas US Open veckan efter.

Henrik Stenson tror ändå på ett starkt startfält. 

– Startfältet för herrarna och damerna kommer att minska vilket gör att det kvalitetsmässigt kommer att stiga. Nu blir det 78+78 som ska spela. På det viset blir det en högre kvalité på både herr- och damsidan. Vad gäller spelarnamn ser man det inte förrän om tre veckor då anmälningstiden går ut, säger han.

Den stora utmaningen inför tävlingen blir karaktären på banan. Hur ska Bro Hof sättas upp? Banorna på damernas tourer är cirka tusen meter kortare än herrarnas.

Annika Sörenstam och Henrik Stenson är överens om att det ska bli rättvisa förhållanden.

– Det har inte bara med längden att göra, även om det är en stor del, utan även ruffhöjder, och snabbheten på greenerna. Det är många faktorer som man måste titta på, säger Sörenstam.

Henrik Stenson fyller på.

– Du har alltid, precis som på en enskild damtävling eller en enskild herrtävling, några spelare som slår långt, några som slår kort och en drös i mitten. Det går inte att täcka upp för alla olika speltyper på dam- och herrsidan, men för att få det någonstans perfekt jobbar man efter ett snitt och försöker få det så bra som möjligt, berättar den svenske världsstjärnan.

Läs mer: Stensons sista OS-chans: ”Jag är realist”